Tony Hayward, Carl-Henrik Svanberg och Bo Dudley. Foto: Scanpix

BP:s direktörer blir utan bonus

Får rejält flyttbidrag
2:09 min

Oljegiganten BP har kommit med sin årsredovisning för 2010 och av den framgår bland annat att nästan alla direktörer blir utan bonus, men att en person klarar sig - och det är ordföranden Carl-Henric Svanberg.

Det drar ihop sig till bolagsstämma i BP och det är inför stämman den 14 april i Docklands i London som ordförande Svanberg uttalar sig på BP:s hemsida.

– 2010 var verkligen ett smärtsamt och prövande år för BP, säger Svanberg.

Och en av många konsekvenser av 2010 och oljekatastrofen i Mexikanska golfen är att nästan alla direktörer blir utan bonus och andra rörliga ersättningar i det långsiktiga aktierelaterade bonussystemet för åren 2008 till 2010.

Det gäller till exempel nye vd:n Bo Dudley, som efterträdde Tony Hayward som fick gå efter oljeolyckan. Det gäller också Andy Inglis, som var chef för produktionen. Dudley får dock ett rejält påslag på sin grundlön, från 750 000 dollar till 1,2 miljon.

Både Hayward och Inglis får dock miljoner i kompensation av annat slag. 

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg får dock behålla sin ersättning på 750 000 pund och får dessutom vad som på svenska kan kallas flyttbidrag på 90 000 pund. Svanberg flyttade ju från Stockholm till London i början av 2010.

Sammanlagt 840 000 pund och i dagens svaga pundkurs motsvarar det uppåt 9 miljoner kronor.

Både finanschefen Byron Grote och bensinhandelschefen Iain Conn kan casha in 30 procent av den maximala bonusen för 2010. Det blir 3,3 miljoner kronor respektive 4 miljoner kronor extra.

De får dessutom en löneökning från april i år på ungefär en halv miljon kronor vardera, som tack för att de hjälpte BP att komma på rätt köl efter olyckan, står det i BP:s årsredovisning. Deras inkomster kommer då att komma upp i drygt 7 miljoner kronor.

För styrelsen blir ersättningen ungefär oförändrad. Och ordförande Svanberg ser framåt:

– Vi har prövats som aldrig förr. Men från detta tror jag att BP kommer att komma ut som ett starkare och klokare företag, redo att fylla sin viktiga globala roll, säger Carl-Henric Svanberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".