En av de platser där 24-åringen erkänt att han våldtagit en ung kvinna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Åtal mot misstänkt serievåldtäktsman

"Han åtalas för femton olika överfall"
2:05 min

I dag väntas åtal mot den 24-årige man i Örebro som misstänks för en rad brutala kvinnoöverfall de senaste åren.

– Han kommer att åtalas för femton olika överfall, som är rubricerade från sexuellt ofredande, misshandel, försök till våldtäkt, försök till grov våldtäkt och fullbordade grova våldtäkter, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Finns det något som tyder på att han kan ligga bakom fler brott, eller är det här allt?

--  Det är egentligen en omöjlig fråga att svara på. Men såvitt vi har kunnat bedöma så är att det här allt.

24-åringen greps i oktober, kort efter att det skett tre nya kvinnoöverfall under en helg i Örebro. Då hade han avbokat en tid för dna-testning, och hade också pekats ut i flera tips till polisen.

Kort efter gripandet var beskedet från polisen att 24-åringen var den serievåldtäktsman, som man misstänkte låg bakom en rad ouppklarade kvinnoöverfall de senaste åren.

Nu åtalas han alltså för femton olika överfall, och har beskrivits som en av landets värsta sexualbrottslingar.

– Det skulle väl inte vara alltför förvånande att säga att han nog kommer att tillhöra den här gruppen, en av de värsta i Sverige, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Vad kan man säga om att han under så lång tid kunde fortsätta att begå de här brotten?

– Den viktigaste omständigheten var nog att det här var en person som inte tidigare var känd av polisen, och inte fanns i några register.

Det var en massiv polisinsats, där Örebro-polisen också fick hjälp av Rikskriminalpolisen, som till slut ledde fram till gripandet. Och enligt åklagaren Pia Åsberg har hon nu en bra bevisning mot mannen.

– Han har ju erkänt väldigt många av de här olika fallen, och det finns också stödbevisning i de flesta åtalspunkterna.

Vad är det för stödbevisning?

--  Framför allt är det målsägandeberättelsen, det är utpekande vid konfrontationer, det är teknisk bevisning, det är vittnesbevisning, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".