Sudans president Omar al-Bashir. Foto: Pete Muller/Scanpix.

Norra Sudan anklagas hetsa till våld i syd

"I hjärtat har de inte accepterat att landet delas"
2:04 min

Tusentals människor flyr nu den omstridda regionen Abyei i södra Sudan, för att undkomma strider som har dödat minst 70 personer den senaste veckan, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser som verkar i området.

Det är ingen slump att striderna bryter ut just nu, säger politiker från södra Sudan som anklagar Khartoum och president Bashir för att ligga bakom våldet.

Nomadfolket Misseriya använde automatvapen och militära bilar under striderna i veckan. De som sårades på deras sida lyftes ut av militärhelikoptrar, hävdar Thomas Wani, som sitter i Sudans parlament för SPLM, söderns styrande parti.

Khartoum förnekar som alltid att de skulle stödja lokala grupper med vapen och logistik.

Regeringen i Khartoum vill framställa konflikten i Abyei som en mellan rivaliserande folkgrupper, men de levde utan större problem sida vid sida, innan konflikten politiserades, menar Wani.

Regeringen är ute efter den olja som finns i Abyei, säger Wani, och att striderna bryter ut just nu beror på att norra och södra Sudan den här veckan har inlett förhandlingar om alla de frågor som återstår att lösa innan södra Sudan ska bli ett eget land i sommar, menar han.

Det är de svåraste och känsligaste frågorna som är kvar, som gränsdragningen i områden där det kan finnas olja, hur man ska dela på oljeinkomsterna i framtiden och så det omstridda området Abyei, som både söder och norr gör anspråk på.

Att understödja strider i södern just nu är en strategi för att försvaga oss vid förhandlingsbordet, menar Wani, och på längre sikt också för att försvaga den kommande staten södra Sudan.

– Khartoum vill visa omvärlden att vi inte klarar av att bilda en egen stat värd att erkänna, att vi blir ett nytt Somalia, en stat som faller samman och där alla strider med varandra. Offentligen har president Bashir och regeringen sagt att de nu erkänner att södra Sudan ska bli självständig, men i hjärtat har de fortfarande inte accepterat att landet ska delas, säger Thomas Wani, som väntar sig att Khartoum kommer att fortsätta stödja ombud för att störa stabiliteten i söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".