"Tortyr och våldtäkt mot regimkritiker"

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar sudanesiska säkerhetsstyrkor för att ha torterat, misshandlat och begått våldtäkter och andra sexuella övergrepp, på studenter som demonstrerade mot Khartoum-regimen.

Enligt Human Rights Watch skedde övergreppen sedan ett stort antal studenter gripits i samband med demonstrationer i slutet av januari i Khartoum, samt i staden Omdurman, som ligger nära huvudstaden.

Människorättsorganisationen uppmanar Sudans myndigheter att offentligt fördöma all användning av tortyr, sexuellt våld och trakasserier mot fredliga demonstranter.

Den sudanesiska regeringen uppmanas också att omedelbart släppa, alternativt ställa inför rätta, alla demonstranter som fortfarande hålls fängslade och riskerar fortsatta övergrepp.

Human Rights Watch säger att minst 13 av dem som greps i samband med demonstrationerna i januari, däribland fyra journalister, ännu inte släppts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".