Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Drygt 1 800 av Arbetsförmedlingens praktikanter skadades mellan 2005 och 2009. Foto: Scanpix.

Praktikantolyckor arbetsgivarens ansvar

"Klart att det är arbetsgivarens ansvar"
1:31 min

Varje år skadas flera hundra av de praktikanter som Arbetsförmedlingen förmedlar till olika företag, men en del olyckor anmälas aldrig. Arbetsförmedlingen medger att informationen om arbetsgivarens ansvar har varit otydlig. Nu ska den därför skrivas om.

- Det står i dag att man har arbetsmiljöansvar för praktikanten. Det vi ska göra är att det ska bli tydligare att man har arbetsmiljöansvar, det ska beskrivas tydligare i texten, säger Jan Olov Dahlgren, chef på Arbetsförmedlingen.

Tidningen Dagens Arbete gjorde i januari en sammanställning som visade att drygt 1 800 av Arbetsförmedlingens praktikanter skadades på sina praktikplatser mellan 2005 och 2009.

Hälften fick mer än två veckors sjukskrivning. Fem praktikanter dog av sina skador.

Siffrorna kommer från Arbetsmiljöverket, och det gäller de anmälda fallen. Andra fall rapporteras inte.

Detta är ett problem om man vill förebygga olyckor på arbetsplatserna, enligt professor Tore J Larsson på KTH. Han har arbetat i 30 år med arbetsmiljöfrågor.

- Anledningen till att folk skadas i de här aktiviteterna är något som man skulle kunna göra något åt. Det kan bero på dålig arbetsmiljö, det kan bero på att man har fått dåliga instruktioner. Om inte skadan rapporteras får vi ju aldrig reda på vad vi behöver ändra på, säger Tore J Larsson.

En knäckfråga har varit vem som ska rapportera en olycka där en praktikant är inblandad: företaget där praktiken sker eller Arbetsförmedlingen som skickar dit praktikanten?

Nu klargör Arbetsförmedlingen att det är arbetsgivarens ansvar. Det välkomnas av Tore J Larsson, som säger att rättsläget hittills varit oklart.

- Det är klart att det är arbetsgivarens ansvar, säger professor Tore J Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".