Tung republikan tar strid mot homoäktenskap

Talmannen i den amerikanska kongressens representanthus, republikanen John Boehner, säger att han tänker göra det Obamas regering inte längre gör, nämligen försvara den 15 år gamla lagen mot äktenskap mellan homosexuella.

Boehner säger att han är oense med Barack Obama om att lagen "Defense of Marriage Act " går emot konstitutionen. Och Boehner säger att han nu ska agera för att försvara lagstiftningen mot homoäktenskap.

USA: justitieminister Eric Holder sa nyligen att Obamas administration nu håller med den federale domare i Boston som förra året i en dom förklarade att förbudet mot homoäktenskap bröt mot den amerikanska konstitutionen.

Talmannen John Boehner säger som en kommentar till Holders uttalande att det är beklagligt att Obamas administration öppnar upp för en så här splittrande fråga, "när amerikanerna vill ha ledare som fokuserar på jobb och de utmaningar USA:s ekonomi står inför".

På det svarade demokraternas gruppledare i representanthuset, Nancy Pelosi, att Boehner bör följa sitt eget råd, och istället samarbeta med demokraterna för att skapa jobb och ta ansvar för att minska budgetunderskottet.

Fem av USA:s 50 delstater tillåter äktenskap mellan homosexuella. Det är Connecticut, Massachusetts, Iowa, New Hampshire och Vermont. Det är dessutom tillåtet för homosexuella att gifta sig i huvudstaden Washington.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".