Saddam Hussein i rätten på torsdagen.

Mager Saddam underkände rättegången

Iraks förre diktator Saddam Hussein ställdes på torsdagen inför en domare i Bagdad och fick anklagelsepunkterna mot sig upplästa. Han anklagas bland annat för krigsförbrytelser och folkmord. Nu spekuleras det om hur den rättsliga processen mot honom kommer att gå till.

Så visades han till slut upp. För första gången sedan han greps den 13 december 2003 framträdde Saddam Hussein i dag, torsdag, inför offentligheten.

Jämfört med då så var han betydligt prydligare, med kortare hår och välansat skägg, men som en skugga av sitt forna jag som satt vid makten.

Hemlig session
Saddam Hussein var tunnare, och de som såg honom på nära håll sa att han såg lite trött ut, något nedstämt och tidvis aningen förvirrad.

Både tiden och platsen för sessionen hölls hemlig, för att inte riskera något fritagningsförsök, men i efterhand har tv visat bilder på vad som skedde.

Underkände rättegången
Det här är bara den första, inledande domstolsförhandlingen i en process som förmodligen startar på allvar först nästa år och som sedan kan komma att bli mycket långdragen.

Saddam Hussein fördes in av två irakiska vakter och sattes på en stol framför domaren. Han hade inga handbojor på sig, de togs av strax innan. På domarens fråga om vem han var svarade han att han var Saddam Hussein, Iraks president.

Han underkände sedan hela domstolen och sa att den var en teater och att den verklige kriminelle var USA:s president George Bush.

Informerades om åtalspunkterna
Det här första rättegångstillfället användes till att informera Saddam Hussein om vad han anklagas för. Domaren läste upp sju åtalspunkter som bland annat handlar om folkmord och krigsförbrytelser.

Det gäller till exempel det blodiga undertryckandet av kurder och shiamuslimer 1991, användningen av giftgaser mot kurder, kriget mot Kuwait och mord på religiösa och politiska motståndare.

Det är vid en specialinrättad irakisk domstol som Saddam Hussein nu ska behandlas. Till skillnad från till exempel Jugoslaviens Slobodan Milosevic, så är det inte en internationell tribunal.

Hoppas på objektiv rätt
Lennart Aspegren, före detta domare i FN-tribunalen för Rwanda, tror att det kommer att krävas stor integritet från den domstol som ska döma Saddam Hussein.

– Man får hoppas att de domare som utses är objektiva och har stor integritet, men det är klart att de är utsatta för stor press, både från den interna opinionen i Irak och den internationella opinionen, USA och dess allierade, säger Lennart Aspegren.

”Högsta tillgängliga straff”
En av de allra viktigaste frågorna är förstås vad straffet ska bli. Det finns redan nu indikationer på att domstolen kommer att ansluta sig till FN:s sätt att betrakta krigsförbrytare, och det skulle i så fall utesluta dödsstraff.

– Eftersom det ingår både folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser så antar jag att man kommer att tillämpa det högsta tillgängliga straffet. Enligt internationella normer borde det vara livstids fängelse, men det är inte uteslutet att man i Irak kan tänka sig att tillämpa dödsstraffet, säger Lennart Aspegren.

Kan vilja vinna goodwill
Hatet mot den forne diktatorn är starkt i Irak. Vad är det då skulle tala för att Saddam verkligen får en rättvis rättegång?

– Det finns vissa förutsättningar faktiskt, eftersom man kan tänka sig att den nya regimen i Bagdad kan ha ett intresse av att vinna internationell goodwill. Ett sätt att göra det är att man följer den internationella rättens regler för så kallad fair trial (rättvis rättegång), säger Lennart Aspegren.

Inte förrän nästa år inleds det som redan nu kallas för århundradets rättegång.

Sten Sjöström, Bagdad
sten.sjostrom@sr.se

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".