1 av 2
Libyska rebeller utanför staden Brega. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - Libyen

Ekot direktrapporterar om Libyen

Oklart vem som kontrollerar städerna
1:26 min

06:00

Under söndagsmorgonen rapporteras det om intensiv skottlossning i huvudstaden Tripoli. Det rapporterar ögonvittnen, enligt flera nyhetsbyråer.

Det är oklart vad som sker, men korrespondenter på plats talar om de kanske mest intensiva striderna hittills.

04:25

Enligt uppgifter i bland annat den brittiska tidningen Sunday Times håller även de libyska rebellerna européer som fångar. Enligt tidningen är uppemot åtta brittiska soldater fångar hos rebellstyrkorna.

Soldaterna från den brittiska specialstyrkan Special Air Service, SAS, ska ha varit ute på ett hemligt uppdrag för att försöka få kontakt med libyska oppositionsledare.

De ska ha gripits av motståndare till Kadaffiregimen i östra Libyen, skriver tidningen.
Brittiska UD vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Enligt Sunday Times var soldaternas uppdrag att bana väg för höga brittiska diplomater att etablera diplomatiska relationer med den libyska motståndsrörelsen.

Anledningen till att gruppen greps av Kadaffi-motståndare kan vara att dessa befarar att Kadaffi i sin propaganda skulle använda dom brittiska militärernas närvaro som bevis på att en kommande intervention från västländer.

02:00

Libyens Muammar Kadaffi säger att hans regim håller tre soldater från Nederländerna som fångar.

De tre soldaterna ska ha tillfångatagits i staden Sirte i norra Libyen, när de försökte genomföra en helikopterevakuering av två européer, en räddningsoperation som enligt Kadaffi saknade tillstånd.

Det här framkommer i en intervju som den franska veckotidningen Le Journal du Dimanche gjort med Kadaffi.

I intervjun säger Kadaffi också att han vill att antingen FN eller den Afrikanska Unionen, AU, ska utreda den oroliga situationen i landet.

Kadaffi vill att Frankrike ska leda en sådan utredning, som enligt den libyske diktatorn skulle få arbeta ostört.

Muammar Kadaffi säger vidare i den franska intervjun att han kämpar mot islamismen i Medelhavsområdet, och att han är besviken över bristen på stöd från omvärlden i den kampen.

Kadaffi säger också att om motståndsrörelsen i Libyen vinner, så kommer det att bli en våg av flyktingar från Libyen till Europa.

00:40

Ett kanadensiskt militärplan har evakuerat ett antal utländska medborgare från Libyen. Förutom kanadensare, var det amerikaner, britter och ukrainare som det kanadensiska planet flög ut från Libyen till Malta. Det uppger en talesman för Kanadas premiärminister Stephen Harper.

00:38

En läkare i Zawiyah säger att minst 30 människor, de flesta civila, dödats i lördagens strider, och att lika många dödades dagen innan.

21:18

Två amerikanska militära transportplan flög i dag ut en grupp egyptier som hade flytt från Libyen till Tunisien, uppger USA:s utrikesdepartement.

Transportplanen hade med sig en last med livsförnödenheter, som filtar, platskydd och vatten till alla flyktingar som finns på den tunisiska sidan gränsen till Libyen.

Omkring 100 000 människor beräknas ha flytt till Tunisien-sidan sedan den 20 februari.

21:13

Libyska rebeller ska i dag ha skjutit ner ett libyskt stridsplan nära oljestaden Ras Lanuf.

Båda piloterna dödades, enligt ett videoklipp som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Företrädare för Muammar Kadaffis regim förnekar att något av regeringens plan har skjutits ner.

16:40

Kadaffimotståndarna har under dagen avancerat längs Medelhavskusten mot staden Bin Jawad som ligger nära Muammar Kadaffis hemstad Sirte.

Men strider pågår fortfarande på den västra fronten i staden Zawiya där det enligt flera uppgifter ha dödats minst 30 människor.

– De flesta som dött är civila, säger en läkare i stan till nyhetsbyrån Reuters. Det är vad vi sett hittills, men jag befarar att dödsiffran är mycket högre.

16:05

Kadaffis styrkor går till förnyad attack mot Zawiya, och stridsvagnar beskjuter det centrala torget.

– Attacken har startat. Jag ser fler än 20 stridsvagnar, sa en boende i staden till nyhetsbyrån Reuters samtidigt som skottlossning hördes i bakgrunden.

15:25

Minst 30 människor, flertalet civila, har enligt vad sjukhuskällor uppger för Reuters, dödats i Zawiya under lördagens sammandrabbningar.

14:50

Enligt de senaste uppgifterna ska Kaddafimotståndarna fortfarande ha kontroll över de centrala delarna av staden Sawiya, men de är under hård press från regeringstrupper som ska ha omringat staden och upprättat vägspärrar några kilometer utanför Sawiya.

Det har pågått intensiva strider sedan i morse och det kommer uppgifter om många döda och skadade i striderna mellan Kadaffianhängare och motståndsgrupperna.

12:15

Tv-kanalen al-Jazira rapporterade på förmiddagen att Muammar Kaddafi sänt förstärkningar till Zawiya.

Enligt vittnesuppgifter till Reuters har regeringstrupperna upprättat en vägspärr runt tre kilometer utanför de centrala delarna av staden och hindrar framfart.

Även en rebellsoldat meddelade Reuters på telefon att Kaddafis styrkor omgrupperade sig i utkanten av Zawiya.

11:51

Biståndsorganet Sida har beslutat att stödja arbetet med akuta insatser för att lindra nöden vid Libyens gränser. Det gäller bland annat evakuering av gästarbetare från Bangladesh.

Det praktiska arbetet kommer att skötas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

14 160 000 kronor är stödet från Sida till MSB som ska gå till evakueringsarbetet vid den libyska gränsen. MSB som ska tillsammans med bland annat UNHCR organisera transporten av flyktingar.

Just nu befinner sig 40 000 människor vid den libyska gränsen, runt 12000 är gästarbetare från Bangladesh som ska flygas tillbaka till Bangladesh. 

Personal knutna till MSB har gjort bedömningen att insatsen bör genomföras med på grund av den allvarliga situationen i Libyen och den humanitära situationen vid gränsen mellan Libyen och Tunisien.

Sida ska ta ut 1350 gästarbetare från Bangladesh, men det återstår drygt 10 000 flyktingar kvar vid gränsen.

– Det finns många andra länder som är involverade i detta, och det sker hela tiden en koordinering. I princip så kommer internationella samfundet att kunna hjälpa till så att majoriteten får flyga hem, säger Helen Rask, chef för Sidas enhet för Mellanöstern och Nordafrika, till Ekot.

10:50

Flera nyhetsbyråer rapporterar att Kadaffitrogna trupper imorse gjorde en inbrytning i centrala Sawiya, men nu hävdar Kadaffimotståndare att man slagit tillbaka regeringstrupperna. Men fortfarande pågår eldstrider och granatbeskjutning.

10:15

Läkaren Ahmad Burtima vid ett sjukhus i Ajdabiya berättade för AFP på lördagen att minst åtta människor dödats och över 20 skadats i sammandrabbningar mellan Gaddafitrogna och rebeller i slaget om oljestaden Ras Lanuf.

I Benghazi meddelade en annan läkare till nyhetsbyrån att antalet döda efter explosionerna vid vapendepåer utanför staden stigit till 27 på lördagen efter att åtta lik till kommit in till sjukhuset.

Rebellerna i Ras Lanuf besköt på lördagen av en helikopter som flög över stan, enligt en Reuters-reporter på plats.

Trots att Muammar Kaddafis anhängare hävdat att rebellerna inte tagit över staden syntes inga regimtrogna till, utan staden verkade vara i motståndsrörelsens händer helt och hållet. Den svartrödgröna "rebellflaggan" vajade över staden, som i övrigt var lugn dagen efter slaget om kontroll över regionen.

– Vi kontrollerar Ras Lanuf - hamnen, flygplatsen, oljeterminalen och bostadsområdena, sade rebellsoldaten Ahmed Aljili till Reuters.

09:35

På lördagsmorgonen pågick hårda strider i den västra staden Zawiya. Ett vittne berättade för tv-kanalen al-Jazira att bombardemang från Gaddafis styrkor resulterat i ett stort antal döda och skadade. De regimtrogna hävdade sig ha återtagit kontrollen över delar av staden, men uppgifterna går i sär.

– Nu med allt artilleri, stridsvagnar och pansarfordon så ser vi strider och dödande som vi inte sett i Irak. Jag anser det vara ett fullkomligt folkmord, sade ett annat vittne till tv-kanalen al-Arabiyya.

Samtidigt kommer uppgifter om att ryktena om att Libyens ledare Muammar Kaddafi skulle ha hyrt in legosoldater från andra afrikanska länder är överdrivna, konstaterar Human Rights Watch (HRW). Människorättsorganisationen uttrycker samtidigt oro för att många mörkhyade människor blivit attackerade i kaoset på grund av misstankar om att de skulle vara lejda av regimen.

Motståndsrörelsen 17 februari-koalitionen kommer att hålla sitt första formella möte på lördagen. Var rådet ska samlas och när hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Ordförande för rebellernas råd, bestående av 30 representanter, är den före detta justitieministern Mustafa Abdel Jalil som hoppade av Kaddafis regim när upproret började för två veckor sedan. Planen är att få till stånd demokratiska val.

Ekot-TT

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".