Guvernören Scott Walker/demonstranter i Wisconsin. Foto: Andy Manis/Scanpix

Varsel i Wisconsin efter protesterna

1500 kan förlora sina jobb
1:19 min

I den amerikanska delstaten Wisconsin skärps den fackliga och politiska krisen. Den republikanska guvernören har varslat om stora uppsägningar bland de offentligt anställda, om inte demokraterna avbryter sin blockad av delstatens senat.

Guvernören Scott Walker har talat om det länge, men nu har det blivit verklighet. Walker har officiellt varslat offentligfacken om att det nu blir uppsägningar som träder i kraft i april.

Guvernören har tidigare talat om att det är 1500 anställda som kommer att förlora sina jobb, åtminstone i den här omgången.

Konflikten i Wisconsin bottnar i att Walker lagt fram en budget som innebär stora besparingar men också att de offentliganställdas förhandlingsrätt radikalt minskas, vilket lett till massiva protester från facken.

Guvernören säger att han genom varslen kommer att spara 30 miljoner dollar i delstatsbudgeten, knappt 200 miljoner kronor - men åtgärden verkar handla lika mycket om ekonomi som om politik och en påtryckning på demokraterna.

Han säger nämligen att han är beredd att dra tillbaka varslen om demokraterna avbryter sin blockad av senaten.

De 14 demokraterna där har flytt Wisconsin och uppehåller sig i grannstaten Illinois. Det behövs att åtminstone en av dem återvänder för att senaten ska vara beslutsmässig. Som det nu är kan senaten alltså inte godkänna guvernörens budget.

Walker gav tidigare i veckan polisen order om att gripa demokraterna, men hans polis får bara verka i Wisconsin och inte i Illinois.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".