Konkurrensverket förbjuder kortavgift

Affärer och restauranger måste sluta ta ut en avgift av dem som vill betala med kort. Det blir följden av ett beslut från Konkurrensverket.

Dai-Mo Kang driver en sushirestaurang i Stockholm och säger att det är bankernas höga avgifter som tvingar honom ta extra betalt för kortköpen.

– Bankerna tar så mycket av totalsumman, därför är vi tvungna att visa för kunderna att de betalar minst tre procent.

En skylt vid kassan på Oriental Sushi i Stockholm upplyser om avgiften på tre kronor per köp med kort. Likadant ser det ut på många andra restaurager och butiker i Sverige.

Anledningen är de avgifter som banker och kortföretag tar ut av företagen vid varje köp. Den minsta avgiften är tre procent och det blir till slut mycket pengar för Oriental Sushi.

– 15 000 gånger 3 procent gånger 12 månader. Det är inte lite pengar, säger han.

Bankerna pressar handlarna
Nu är det snart slut med den extra kortavgiften. De svenska bankerna och kortföretag som Visa har länge velat förbjuda avgiften eftersom den är dålig för konkurrensen mellan betalningssätten.

Nu har ett beslut från Konkurrensverket gett dem rätt. Kenneth Karlsson är ansvarig för kortbetalning på Föreningssparbanken. Enligt honom kommer nu bankerna kräva att kortavgiften försvinner från butiker och restauranger.

– Det kommer innebära att vi tvingas förbjuda handlarna att ta betalt av våra kortkunder i och med att Visas internationella regelverk nu får full giltighet fullt ut. Det innebär i sin tur att vi i en positiv dialog kommer uppmana handlarna sluta ta betalt av våra kortkunder, säger Kenneth Karlsson på Föreningssparbanken.

Svensk Handel missnöjt
Det här beslutet från Konkurrensverket är ett nederlag för branschorganisationen Svensk Handel. Frågan om extraavgifter för konsumenterna är bara en liten del av konflikten om kortbetalningen.

Svensk Handel tycker nämligen också att priset bankerna tar av handlarna för kortjänsterna är alldeles för högt. Det beror enligt organisationen på dålig konkurrens mellan bankerna. Den frågan ska Konkurrensverket fortsätta utreda.

Kenneth Karlsson på Föreningssparbanken håller inte med om att konkurrensen skulle vara dålig.

– Vi tillhandahåller en tjänst under väldigt stark konkurrens även från internationella aktörer vilket gör att priset är i balans, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista