Sjukvårdsplast kan orsaka cancer

Det kan finnas hälsorisker med sjukvårdens plastmaterial. En ny undersökning visar att det finns höga halter av hälsofarliga ämnen i bland annat blodpåsar, sondslangar och plasthandskar, ämnen som lätt läcker ut i människokroppen.

Nu vill intresseorganisationen Health without harm som gjort rapporten stoppa användningen av farliga mjukgörare. Health without Harm, eller sjukvård utan skador är en sammanslutning av sjukhus och andra vårdorganisationer i hela världen.

I den nya rapporten konstaterar de att mjukgöraren DEHP är vanlig i många sjukvårdsprodukter. Den misstänks vara cancerframkallande och kan påverka fruktsamheten.

Plasthandskar en av bovarna
De plasthandskar som används i vården består nästan till hälften av mjukgörare. Därför har Stockholmslandstinget beslutat byta ut alla farliga handskar mot nya.

Från den 1 juni köps enbart handskar utan DEHP in. Det beror på mjukgörarnas miljöeffekter, säger Stefan Wallin, miljöchef i Stockholms läns landsting.

– De här ämnena sitter inte kvar i materialet utan flyttar på sig och man kan inte bortse från risken att det sker ett upptag genom huden. Än så länge tvistar man om vilka effekter de kan ha men bara vetskapen om att man kan ta upp dem i kroppen är tillräcklig för att man ska åtgärda det här, säger han.

För tidigt födda särskilt utsatta
Även andra landsting som Dalarna, Västra Götaland och Skåne har inlett kriget mot mjukgörarna.

Även om man bedömer riskerna för patienterna som små finns det vissa grupper som är mer utsatta än andra, säger Stefan Wallin.

– Det är i första hand för tidigt födda barn och dialyspatienter. Vi vet ännu inte om risken är stor eller liten men den är tillräckligt stor för att vi ska vara uppmärksamma. Som patient hade jag inte känt mig speciellt orolig, de här produkterna är ändå väldigt vanligt förekommande i hela världen men kan vi ta bort de här produkterna ska vi göra det, säger Stefan Wallin.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".