Acehs guvernör inför rätta

I maj återtog polisen styret från militären över den indonesiska provinsen Aceh. De har dock inte lyckats stävja korruptionen i området och nästa vecka ställs provinsens guvernör inför rätta för sådana brott.

Gam-gerillan har stridit för ett fritt Aceh i många år. Ledarna för rörelsen bor i Sverige.

Det är en konflikt som krävt flera tusen människors liv och striderna var som intensivast våren 2003. Då beslöt regeringen att införa krigslagar och militären tog över styret av provinsen. I mitten av maj återinfördes ett civilt styre.

Något som inte uppskattas av alla. Ekot har talat med en man som vill vara anonym som en försiktighetsåtgärd efter att ha levt i ett samhälle där man länge inte vetat vem man kan lita på.

”Säkrare när militären styrde”
Han säger att innan militärlagarna infördes var det polisen som skulle upprätthålla lag och ordning och hålla Gam-gerillan borta. Men polisen uppträdde illa även mot civila.

När militären kom blev det bättre, de hade bättre kontroll över vilka som tillhörde Gam och vilka som inte gjorde det. Nu när polisen återigen har kommandot börjar deras gamla beteende komma tillbaka.

Det är inte bra, hävdar mannen och får medhåll av en kvinna som även hon vill vara anonym.

– Det kändes säkrare när militären styrde. Dessutom började de göra något åt den enorma korruptionen vi har här, säger hon.

Guvernören åtalad
Polisen på sin sida hävdar att ryktet om att de skulle vara våldsamma mot civila sprids av Gam-gerillan, säger Sayed Huseiny, polisens talesman i Aceh.

Flera som Ekot talat med säger att under konfliktens allra värsta dagar eskalerade korruptionen från en redan hög nivå. I början av veckan offentliggjordes misstankarna mot Acehs guvernör om att han gjort sig skyldig till korruptionsbrott.

I nästa vecka kommer han att förhöras och då avgörs om han redan nu måste lämna sin post eller inte.

Margita Boström, Banda Aceh
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".