Räddningstjänsten kan dröja.

Landsortsbor får vänta på brandkåren

Människor på landsbygden kommer få vänta längre på hjälp när brandkåren genomför kraftfulla besparingar.

I Tranås i Småland vill politikerna gå så långt som att säga upp alla heltidsbrandmän och bara anställa brandmän på deltid. Ett förslag som skapar stor oro bland många Tranåsbor.

– Det är fullständigt galet, det blir ju ingen säkerhet för oss som bor här, säger Nils Ringman.

– Jag tycker det är vansinnigt. Varför ska de dra ned, jag förstår det inte, säger Börje Fridlund.

I dag har Tranås kommun ett 20-tal heltidsanställda brandmän men får de styrande politikerna som de vill ska det bara finnas en deltidsbrandkår. Kommunen måste helt enkelt spara pengar.

Längre utryckningstid
Blir planerna verklighet kommer det ta längre tid att ta sig till en olycka eller brand, säger Bo Akterin, vice brandchef i Tranås.

– En deltidskår kan ju aldrig ha den korta insatstiden som en heltidskår har. Det innebär att det tar längre tid att komma fram till en eventuell brand, säger han.

Men vikarierande kommunalrådet i kommunen, kristdemokraten Cilas Ottosson tror att en deltidsstyrka kommer räcka.

– Det är ju väldigt korta avstånd här i kommunen så jag kan tänka mig att en deltidsbrandstyrka mycket väl skulle klara av det mesta av bränderna, säger han.

Nedskärningar med konsekvenser
Enligt fackförbundet Brandmännens Riksförbund som organiserar de runt 10 000 deltidsbrandmän som finns i landet genomförs det nu besparingar bland personalen i mellan 30 och 50 av landets kommuner.

Mellan åren 1997 och 2003 låg antalet brandmän i Sverige princip på en oförändrad nivå, det är först i år man ser nedskärningar, säger Ivar Rönnbäck, överdirektör på Räddningsverket.

– Trenden är ganska tydlig, antalet brandmän minskar främst på deltidssidan. Om det fortsätter kan det få besvärliga konsekvenser i ett långt perspektiv, säger han.

Landsbygden förlorar
Enligt Ivar Rönnbäck är det människor på landsbygden som blir de stora förlorarna när räddningstjänsten sparar. De kommer få vänta längre på hjälp och måste därmed bli bättre på att själva förebygga bränder.

– Man får inrätta sin tillvaro på ett annat sätt och se till att man har brandvarnare och brandsläckare hemma, säger han.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista