Rot-avdrag förvirrar bostadsägare

Intresset för att få skattelättnader i samband med renovering av småhus och bostadsrätter är stort men förvirringen är stor om vad som gäller.

Trots löftet i vårpropositionen har riksdagen ännu inte tagit något beslut om det så kallade Rot-avdraget och förvirringen är stor.

– Trycket är enormt nu. Många småhusägare och hyreshusägare undrar hur går det, hur blir det, men vi vet inget i nuläget, säger Bengt Agnebjörk, projektledare för Rot-avdraget vid Skatteverket.

Några riktiga besked om Rot-avdraget har alltså inte gått att få tror att det presenterades redan i våras och ska gälla från den 15 april i år.

Skapar tusentals nya jobb
Rot-avdraget, avdrag för renovering-, om- och tillbyggnad är ett väl beprövat sätt att få fart på byggbranschen och skapa nya jobb.

Senast Rot-avdraget fanns 1999 beviljades 227 000 ansökningar under ett enda år och runt 9 000 nya jobb skapades. Skatteverket räknar med ett lika stort intresse den här gången.

Många står också i startgroparna för att kunna anlita hantverkshjälp med hjälp av ett skatteavdrag, bland annat många bostadsrättsföreningar, säger Rolf Niklasson, VD för HSB Sydost i Kronoberg, Blekinge och Kalmar.

– Varje förening får ju själva ta ställning men vi känner ganska säkert att det blir ett beslut. Man hade nog inte gått ut så hårt med det från regeringens sida om man inte räknat med att även riksdagen tar beslutet, säger han.

Beslut i november
Visst blir det ett Rot-avdrag. Men eftersom riksdagen inte hann ta beslutet före sommaruppehållet väntas det klubbas först den första november. Partierna i riksdagen är dock helt överens om huvuddragen.

30 procent av arbetskostnaden skattebefrias, maximalt 20 000 för ett hyreshus, max 5 000 för en bostadsrättsinnehavare och högst 10 500 kronor för en småhusägare.

Först i samband med riksdagsbeslutet kommer Skatteverket att trycka en särskild Rot-brochyr men ett lugnande besked till många kan vara att Skatteverket redan nu lägger ut ansökningshandlingar och brochyren på internet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista