Ska USA stödja oppositionen eller den härskande regimen, som ofta varit en nära allierad? Hillary Clinton och Barack Obama. I mitten antiregeringsdemonstranter i Bahrain. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Utvecklingen i Mellanöstern ett dilemma för USA

"Hela huset stormar" i USA:s Mellanösternpolitik
2:11 min

Händelserna i Mellanöstern den senaste månaden har skapat ett svårlöst dilemma för USA. Just nu i Libyen kräver USA att Muammar Kadaffi avgår, men i andra länder är Vita Husets linje att stötta statsledningen, under förutsättning att den åtminstone genomför några demokratiska reformer.

USA:s dilemma när det gäller händelseutvecklingen i Mellanöstern handlar om ifall man ska stödja oppositionen eller den härskande regimen, som ofta varit en nära allierad.

I Bahrain har oppositionen genomfört den kanske största demonstrationen hittills mot den härskande kungen. Samtidigt säger demokratiaktivister till tidningen New York Times att de inte längre känner USA:s stöd. Vi trodde USA skulle backa upp oss, säger de. En förklaring till USA:s tvehågsenhet är att Bahrain är en nära allierad till USA och det finns en stor amerikansk flottbas där.

I Libyen är det annorlunda. Där kräver president Obama i klara ordalag att Kadaffi måste avgå. Men USA har länge haft en mer eller mindre fientlig relation med Libyen, man har inga direkta strategiska intressen i landet och Kadaffis krigsmakt begår våldsamma övergrepp mot sitt eget folk. I det läget är det lätt att kräva att regimen störtas.

Men i övriga Mellanöstern och för potentiella oroshärdar som Jemen och Marocko och andra är det Bahrain-linjen som gäller för USA, ett villkorat stöd till regimerna. Det skriver i varje fall tidningen Wall Street Journal i en rapport som bygger på anonyma källor.

Det har varit lite "hela huset stormar" i Vita Huset när det gäller USA:s Mellanösternpolitik den senaste månaden. När USA övergav Mubarak i Egypten ledde det till kraftiga diplomatiska påtryckningar från andra arabländer att inte upprepa den politiken.

Även försvarsminister Robert Gates och utrikesminister Hillary Clinton ska ha hört till dem som velat gå försiktigare fram med att stödja demokratiaktivisterna. Många konservativa republikaner hävdar än i dag att det var fel att överge Mubarak och de varnar hela tiden för radikala islamister.

Den linje man slutgiltigt kommit fram till i Vita huset, enligt Wall Street Journal, är att i görligaste mån i fortsättningen backa upp de sittande regimerna i allierade länder, men bara så länge de visar någon beredskap att reformera sina samhällen, även om det inte innebär fullständig demokrati. Det i sin tur kan betyda att USA kommer att göra oppositionen i olika länder besviken, som nu i Bahrain.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".