Libyens ledare Muammar Kadaffi. Foto: Abdel Magid Al Fergany/Scanpix.

"Låt FN eller AU utreda situationen i Libyen"

Libyens diktator Muammar Kadaffi säger att hans regim håller tre soldater från Nederländerna som fångar. Det avslöjar han i en intervju med en fransk tidning, där han också säger att FN eller Afrikanska Unionen, AU, bör utreda situationen i Libyen.

De tre soldaterna ska ha tillfångatagits i staden Sirte i norra Libyen, när de försökte genomföra en helikopterevakuering av två européer, en räddningsoperation som enligt Kadaffi saknade tillstånd.

Det här framkommer i en intervju som den franska veckotidningen Le Journal du Dimanche gjort med Kadaffi.

I intervjun säger Kadaffi också att han vill att antingen FN eller den Afrikanska Unionen, AU, ska utreda den oroliga situationen i landet.

Kadaffi vill att Frankrike ska leda en sådan utredning, som enligt den libyske diktatorn skulle få arbeta ostört.

Muammar Kadaffi säger vidare i den franska intervjun att han kämpar mot islamismen i Medelhavsområdet, och att han är besviken över bristen på stöd från omvärlden i den kampen.

Kadaffi säger också att om motståndsrörelsen i Libyen vinner, så kommer det att bli en våg av flyktingar från Libyen till Europa.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".