Grönsaksmarknad i Indien. Foto: Rajesh Kumar Singh/Scanpix

Matsvinnet lika stort i u-länderna

Bristande förpackningar stor bov
1:45 min

Det är inte bara vi i västvärlden som slänger en stor del av den mat vi köper. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan slängs lika mycket i utvecklingsländerna, till och med där invånarna lider av undernäring.

– Lika mycket mat slängs i utvecklingsländer som i den rika världen, skillnaden är att i de fattigare länderna är det inte konsumenterna som slänger maten. Det skulle de aldrig göra när de inte vet om de kommer att ha mat för dagen imorgon. I stället slängs maten innan dess, den blir helt enkelt dålig på vägen till konsumenten på grund av dåliga lagringsmöjligheter, långsamma transporter och bristande förpackningar, säger Robert van Otterdijk på FAO.

Just problemet med dåliga eller inga förpackningar är anledningen till att FAO drar igång initiativet Save Food, Bevara, eller rädda, maten i samband med att världens största mässa för förpackningsindustrin hålls i Düsseldorf i Tyskland senare i vår.

Tanken är att få förpackningsindustrin att våga satsa på att tillverka förpackningar också i fattiga delar av världen, som i Afrika, säger Robert van Otterdijk

Förpackningsindustrin spelar en avgörande roll i kampen för att minska livsmedelssvinnet. I nuläget är det för dyrt för afrikanska matproducenter att importera förpackningar samtidigt som det är svårt att få utländska företag att våga investera i fattiga länder, eftersom de är ofta politiskt instabila och korruptionen är utbredd, säger Robert van Otterdijk på FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".