Räkna med fler industriutflyttningar

Industriutflyttningen från Sverige ser ut att fortsätta, och det senaste exemplet är Duni som lägger ner i Halmstad, och 250 jobb försvinner.

Minst 250 personer förlorar jobben i Halmstad, när tillverkningen av bland annat papptallrikar flyttar utomlands.

Det här är bara en i raden av nedläggningar de senaste åren: Electrolux håller på att lägga ner dammsugarfabriken i Västervik, Continental stängde däckfabriken i Gislaved och Ericsson har lagt ner i bland annat Norrköping och Kumla.

Å skälen har för det mesta varit för höga kostnader i Sverige jämfört med andra länder.

Örjan Sjöberg är professor i ekonomisk geografi på Handelshögskolan i Stockholm. Han tror att vi kan vänta oss många fler nedläggningar, och ser ett mönster i vilka orter som kommer att drabbas.

Örjan Sjöberg tycker inte att alla fabriksnedläggningar är dåliga för Sverige. Jobben som försvinner är ofta lågproduktiva, och om de ersätts av mer kvalificerade jobb är det bra. Men han oroas däremot av att också kvalificerade jobb nu har börjat lämna landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".