Företagsflytt drabbar medelstora städer

Företags- och industriflytten från Sverige kommer att fortsätta. Värst drabbas medelstora städer förutspår Örjan Sjöberg, professor i ekonomisk geografi.

På torsdagen kom beskedet att Duni lägger ned i Halmstad och flyttar utomlands.

Electrolux håller på att lägga ned dammsugarfabriken i Västervik och Ericsson har lagt ned i bland annat Norrköping och Kumla.

Örjan Sjöberg, professor i ekonomisk geografi på Handelshögskolan i Stockholm, anser att vi måste förbereda oss på fler nedläggningar.  Han ser ett mönster i vilka orter som kommer att drabbas.

– Det är medelstora städer som drabbas. Vi tänker ju mycket på Bengtsfors och liknande. Där slår varje nedläggning väldigt hårt. Men de egentliga potentiella krisorterna är de medelstora städerna, säger Örjan Sjöberg.

– De har mycket av vår tillverkningsindustri som under trycket av de höga kostnaderna i storstadsområdet flyttade ut under 50- och 60-talen. Till bland annat Västervik, Kumla och Mariestad. Kanske också i någon mån till Norrköping ooch Linköping.

Catarina Fagerlund
catarina.fagerlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".