Nytt slag mot ryska oljejätten Yukos

Aktierna i ett av världens största oljebolag, ryska Yukos, sjunker kraftigt på börsen. Orsaken är företagets enorma skatteskulder. På fredagsmorgonen kom ytterligare ett hårt slag mot bolaget: frysningen av bolagets tillgångar hävs inte.

Yukos med sina 100 000 anställda och 20 procent av Rysslands oljeproduktion kan om bara några dagar gå i konkurs.

50 miljarder i skatteskulder
I botten ligger det som många tror är president Putins vilja att markera mot de ryska oligarkerna. Yukos ägare Chodorkovsky hade politiska ambitioner men greps förra året för bland annat skattebrott och sitter nu i häktet i väntan på rättegång.

Samtidigt kräver ryska skattemyndigheter nu sammanlagt 50 miljarder kronor av Yukos. I torsdags kom kronofogden tillsammans med beväpnade poliser till bolagets huvudkontor i Moskva och ville ha betalning inom fem dagar.

Enorma oljereserver
På fredagsmorgonen kom beskedet från en rysk domstol att frysningen av Yukos tillgångar inte kommer att hävas. Bolaget har trots enorma oljereserver därför bara 7 miljarder i kontanta medel att betala 50 miljardersskulden med. Erbjudandet att betala delar av skulden med aktier i ett annat bolag har inte fått nåt gensvar.

Putin har sagt att han inte vill se Yukos gå i konkurs, men företaget kämpar nu för sitt liv. Aktiekursen har bara under fredagen rasat med 20 procent och i ett uttalande säger bolaget att man kan tvingas stänga vissa oljefält redan i nästa vecka.

Analytiker i Moskva säger att regeringens vilja är att tvinga Chodorkovsky och hans medarbetare att ge upp makten i bolaget. Det skulle i så fall vara en tydlig markering från Putin för var gränsen för oligarkernas frihet går. 

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista