Protesterande avslöjar Egyptens hemligheter

2:10 min

Hemliga arkiv stormas i Egypten. Den ökända säkerhetspolisen som tjänade under Mubarak har inte upplösts som demonstranterna krävt, därför tar de nu saken i egna händer och publicerar dokumenten på Facebook.

På måndagen skickade militären ett textmeddelande till egyptiska mobiler. I meddelandet fanns en order om att inga dokument får läckas till journalister. 

Nour Ayman har bråttom till universitetet. Han är son till en liberal oppositionspolitiker i Egypten, Ayman Nour, som suttit fängslad. På söndagskvällen försökte Nour och en grupp demonstranter tränga in i säkerhetspolisens arkiv på inrikesministeriet, där han hoppas hitta dokument som kan bevisa hur hans pappa och han själv förföljts och mordhotats. 

Men militären, som inte ingrep under revolutionen, stoppade under söndagen demonstranterna med våld, enligt Nour Ayman. 

– De slog män, kvinnor, gamla och barn, säger han. 

Men ett arkiv i Alexandria och två i Kairo har redan stormats. En Facebook-grupp som heter Amn Ed-Dawla-leaks, "Säkerhetspolisläckorna", har bildats där kopior av dokumenten läggs ut. Wikileaks har erbjudit sin hjälp att återskapa förstörda dokument. 

Det är en underlig blandning av dokumenterad övervakning av oppositionspolitiker, kända tv-profiler som påstås vara spioner, och andra föremål som hittats. Bland dem finns en magdansösdräkt. 

Det är omöjligt att avgöra vad som är äkta. Men Nour Ayman menar att han själv plockat ut dokument daterade till häromdagen. Det skulle i så fall betyda att säkerhetspolisen, som gått under jorden sedan Mubarak föll, ännu är aktiv. 

– De arbetade och var väldigt aktiva fram till i förrgår, säger Nour Ayman. 

Anledningen till att militären, som nu styr Egypten, inte ger efter för proteströrelsens krav att öppna alla arkiv och utreda tortyr och politisk förföljelse är att militären själva har mycket att dölja, tror Nour Ayman.

– De har ett intresse av att skydda dokumenten, säger han.


Robin Olin

P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista