Eftermiddagstrafik på Sveriges mest trafikerade väg, Essingeleden. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix
EU:s miljömål

Miljöministern: Koldioxidskatt i hela EU

""Det här är en avgörande fråga"
1:48 min

Sverige försöker driva på EU att öka sina krav på utsläppsminskningar och att införa en koldioxidskatt i hela EU. Det säger miljöminister Andreas Carlgren inför att EU-kommissionen i morgon ska presentera hur man ska nå miljömålen till år 2050.

– Sätt mål för 2040 och 2030 också, så att vi vet att vi har en utsläppsbana som klarar mycket ambitiösa utsläppsminskningar inom EU fram till 2050, säger Andreas Carlgren.

EU har som mål att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2020.

Sverige har länge sagt att det målet är för lågt satt om man ska nå det långsiktiga målet att minska utsläppen med mellan 80 och 95 procent fram till 2050.

Men i nuläget inriktar sig alltså regeringen på att försöka få till ambitiösa delmål till 2030 och 2040.

Enligt Andreas Carlgren sänker inte den svenska regeringen sina ambitioner.

– Det här är inte ett sätt att ducka 2020-målet, utan det är ett sätt att också trycka på att det här är en långsiktigt vinnande fråga för EU:s konkurrenskraft. Därför är höjda ambitioner nu fördelaktigt för att det också ger stora framtidsmöjligheter.

Andreas Carlgren vill också att alla länder inom EU ska följa Sveriges exempel och införa en koldioxidskatt.

Men enligt miljöministern finns det tecken på att EU-kommissionen har blivit mer försiktig i sin miljöpolitik och han är osäker på om Sveriges förslag om till exempel koldioxidskatt kommer att finnas med när kommissionen presenterar sin framtidsplan i morgon.

Men skatten är viktig, säger han.

– De allra flesta har ingen koldioxidskatt. Det här är en avgörande fråga om vi ska ta vara på tillväxtchanserna samtidigt som vi minskar klimatutsläppen. Det här är det mest effektiva vi kan göra för att minska utsläppen och samtidigt klara hög ekonomisk utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".