Stabilt Haiti förutsättning för demokrati

Det har gått fyra månader sedan Jean Bertrand Aristide tvingades att lämna Haiti och en ny regering tillträdde. Nyligen tog också FN-styrkor under Brasiliens ledning över från de USA-ledda trupperna, som ansvariga för ordningen i landet. En ljusning är inom räckhåll.

– Den politiska situationen är stabil nu och staten arbetar för att valet ska bli bra.

Tony arbetar inom ett biståndsprojekt och är försiktigt optimistiskt. Säkerheten har blivit bättre, säger han och den politiska situationen är stabil.

Ofantliga problem
Det är stora förändringar i ett land som för fyra månader sen höll på att slitas sönder av våld och kaos. Haitis problem är så ofantliga att det krävs betydligt mer att man ska uppleva att det går framåt. Tonys hustru är pessimist.

– Jag är en pessimist, inte en optimist. Jag ser ingen förändring.

Vi har varit med om det är förut, säger Elisabeth. Abrupta politiska brott uppbackade av stora löften om stora biståndssatsningar. Jag ser ingen förändring, misären är lika stor som tidigare och vapnen flyter omkring utan kontroll, säger hon. Tony nickar bekymrat. Det viktiga, säger han, är de val som ska hållas nästa år.

Förhoppning om bistånd
Med ett demokratiskt val så kanske det utlovade biståndet kommer. Det är också valen som gör att de politiska partierna, med undantag av Aristides parti, fortfarande stödjer regeringen. Enligt partierna, så har regeringen gjort många dumheter, agerat oskickligt och inte gjort något för försoningen i landet. Till exempel så har inte de medarbetare till Aristide som sitter fängslade på oklara grunder ännu ställts inför domstol.

– Det som är avgörande nu är att garantera stabiliteten så att valen nästa år blir trovärdiga, säger Gerard Pierre-Charles, ledare för ett av landets största partier, det socialdemokratiska OPL. Han har sina dubier.

– Det finns lite väl många element från det förgångna i maktens centrum, säger han. Det finns inte bara tekniker, utan många som hade höga poster under den ökända Devalier-epoken. Det finns många militärer som hellre ser bakåt, än framåt, säger han.

Latinamerika motvikt till USA
Gerard Pierre-Charles bär ändå på en försiktig optimism. Framförallt hoppas han på det faktum att FN-styrkan framförallt består av personal från latinamerikanska ska öppna dörren för ett intimare samarbete med Latinamerika. Det skulle kunna bli en motvikt till USA:s starka inflytande. Han betonar att förutsättningen för det är att valen blir framgångsrika.

Lars Palmgren, Port-Au-Prince

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista