Sparkapital kan ge lägenhet snabbare. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Sparande hos hyresvärd ger förtur till lägenhet

Liknande system hos flera bolag
1:57 min

Fastighetsbolaget Akelius kräver att man placerar sparpengar i företaget för att få förtur till en hyreslägenhet. Men det är inte lagligt att kräva en ekonomisk motprestation för att kunna få en hyresrätt, och bostadsminister Stefan Attefall säger nu att frågan borde prövas rättsligt.

– Jag tycker att det är i farans riktning när man kräver ekonomiska motprestationer som gör att det börjar likna avgifter av olika slag. Den utvecklingen tycker jag är oroande, säger Stefan Attefall (KD).

Bostadsbolaget Akelius har ett system som ger dem som sparar mest i företagets fonder förtur till attraktiva lägenheter. Men Akelius är inte ensamt med liknande system.

Stora HSB, som framför allt äger bostadsrätter, men också har runt 20 000 hyresbostäder, låter också pengar avgöra chansen till att få kontrakt på en lägenhet.

Utifrån hur mycket pengar man har satt in i HSB:s bosparande får man något som kallas för bosparpoäng.

Den som har sparat 300 kronor i månaden eller mer under en längre tid har bäst chans.

Det är inget fel med det, tycker vd:n på HSB Stockholm, Charlotte Axelsson.

– Det är inte så att du kan köpa dig till en hyresrätt genom att du lägger mer pengar. Det är därför man är väldigt noga med att det ska vara en rimlig summa som ger det här bosparandet, så att man på det sättet får kötid för det ena och det andra. Vi har ett fast belopp som är vårt bosparande. Du har pengarna kvar, för meningen är att du ska köpa en bostadsrätt så småningom. Det är därför du har pengarna, säger hon.

En annan variant finns hos PP Pension. För att kunna få en lägenhet där, krävs för det mesta att man antingen placerar hela tjänstepensionen i företaget, eller att arbetsgivaren sätter in minst 1 000 kronor i månaden.

Ekonomiska motprestationer i båda dessa fall alltså, något som Hyresgästföreningen säger är möjligt på grund av en lucka i lagen, där det inte nämns något om krav på sparande för att kunna få lägenhet.

Stefan Attefall hoppas nu på en prövning i domstol, men vill inte säga om lagen behöver ändras.

– Det är först när man har fått en rättslig prövning som man vet om lagen inte räcker till och på vilka punkter den brister. Det är i alla fall en oroande utveckling när vi förfelar själva grundtanken med hyresgästen, vilket jag tycker att det finns tendenser till att man börjar göra i de här exemplen, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".