Kan ge böter.

Böter för tuffa tacklingar

Hockeyspelare ska få personliga böter om de är för våldsamma på isen. En avstängning som i dag räcker inte, säger Svenska Ishockeyförbundet.

– Det har inte något med att våldet inom ishockeyn har ökat, utan det är ett försök att göra det mer rättvist. Tidigare var det så att om en spelare blev avstängd hade den inte något personligt ansvar i det hela. Spelaren blev avstängd från ett antal matcher, men behöll däremot sin lön och andra villkor. Nu tycker jag det är rimligt att spelaren också får känna av det här i form av ett personligt bötesstraff, säger Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Böter baserad på lön
Hur höga böter det kommer att handla om är inte klart, men förslaget är att det ska vara baserat på hur mycket spelarna tjänar. Ju högre lön desto högre böter.

– Det ska kännas för spelaren och förhoppningsvis kommer man då också ha det någonstans i bakhuvudet när man går ut på banan och agerar, säger Michael Englund.

”Man kanske tänker till”
Mer personligt ansvar för vad en spelare gör på isen alltså och det tycker Magnus Wernblom i Skellefteå AIK är rätt.

– Det är ju de som gjort dumheterna på isen så det är väl rätt. Kanske man tänker lite till då. Det gäller bara att hitta den röda tråden i det hela så det inte blir någon pajkastning hit och dit och att det blir dömt olika i likvärdiga situationer. Sen tror jag i och för sig inte att man tänker på böter när det väl blixtrar till ute på isen, säger han.

Thomas Ritter
thomas.ritter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".