Franska föräldrar dömda som pedofiler

I Frankrike har tio personer på fredagen dömts för att ha våldtagit och förgripit sig på barn. Ledaren i pedofilgruppen är fyrabarnsfar och han dömdes till tjugo års fängelse.

Pappan och mamman till de fyra barnen har dömts till 20 respektive 15 års fängelse. Under fem års tid, mellan 1995 och 2000, har de våldtagit ett antal barn, bland andra sina egna. De har sexuellt angripit ännu fler barn, agerat hallickar åt de egna sönerna och även filmat övergreppen.

Grannar i nätverk
Föräldraparet var inte ensamma. Ytterligare åtta personer har ingått i deras pedofilnätverk, däribland grannar och en präst som dömdes till sju års fängelse.

Sju av de åtalade frikändes helt från anklagelserna. Flera av de åtalade har förlorat vårdnaden av sina barn och en har tagit livet av sig.

Sammanlagt så är det 18 barn som utsatts för övergreppen och de var mellan 3 och 18 år när det hände.

Kallas för rättsskandal
Rättegången, som har gått många turer, har skapat en debatt i Frankrike om rättsväsendet verkligen behandlar alla människor lika inför lagen.

Frågan är om det egentligen spelar någon roll om man är inflytelserik eller lever i samhällets utmarker, och framför allt hur stor tilltro man kan sätta till barns vittnesmål. I Frankrike talar medierna om fallet som en stor rättsskandal.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista