Sacrédeus får stöd av partivännerna

Kristdemokraten och EU-skeptikern Lennart Sacrédeus kan komma att få lämna partistyrelsen. Han finns inte med i valberedningens förslag till ny partistyrelse, men har fått ett starkt stöd under kristdemokraternas pågående riksting i Borås.

– Oavsett vad var och en tycker om EU-politiken måste vi beakta en allsidighet i partistyrelsen som gör att även den mer EU-skeptiska delen av partiet känner sig representerad. Valberedningen väljer att inte beakta detta i sitt förslag och det är att blunda för stämningarna i partiet för att uttrycka sig lite försiktigt, säger den kristdemokratiske riksdagsmannen Ulrik Lindgren.

Starkt väljarstöd
Lennart Sacrédeus har suttit i partistyrelsen i tio år och har ett starkt stöd i partiet. Inför valet till Europaparlamentet där han varit en av partiets två parlamentariker under den senaste mandatperioden vann han provvalet och kryssades av nära 28 000 väljare.

Lotta Jonsson från Sörmland framhöll under fredagens riksting att Lennart Sacrédeus behövs i partistyrelsen.

– Våra värderingar måste leva och synas vilket de gör genom Lennarts arbete. Det finns två saker som tydligen är meriterande för att sitta i partistyrelsen och det är att vara kvinna och att vara kaxig. Kvinna är Lennart definitivt inte, men kaxig är han och han framhåller ofta vår grund och den får absolut inte vattnas ur, säger hon.

Ingen plats för EU-kritiker
Valberedningens ordförande Göran Sydhage menar att Sacrédeus plats i partiet som EU-kritiker inte försvinner bara för att han inte får fortsätta sitt arbete i partistyrelsen utan anser att det helt enkelt är dags för nya krafter.

Partisekreterare Urban Svensson håller med om att det inte behövs en plats för just en EU-kritiker i partistyrelsen eftersom partiet enats i EU-frågan.

– Nu har vi en gemensam Europapolitik som vi har som grund för vårt agerande och det är svårt att lyfta in olika nyansskillnader. Jag tror egentligen inte att det är så stora sakskillnader i Lennart Sacrédeus uppfattning och många andras uppfattning vad gäller Europasamarbetet, säger han.

Kvinnoförbundet: höj underhållsstödet
Kristdemokraternas kvinnoförbund vill att underhållsstödet höjs från nuvarande 1 173 kronor i månaden till 1 500 kronor. Detta går emot moderpartiet som inte vill höja.

Kd-kvinnorna menar att höjningen skulle minska det ekonomiska glappet mellan familjer med två föräldrar och de med enbart en. Dessutom föreslår de att stödfamiljer erbjuds till ensamstående föräldrar.

Ensamstående mammor eller pappor som studerar borde få ett stöd på 300 kronor i månaden. Ytterligare två förslag är dels ett 50-procentigt avdrag på servicetjänster i hemmet, dels en gratischeck till nyblivna föräldrar för äktenskapsrådgivning.

Ledningen vek sig för ”kristen etik”
Under torsdagskvällen diskuterades partistyrelsens förslag att skriva om partiets portalparagraf och formuleringen där om kristen etik.

Efter protester från flera ombud backade partistyrelsen och partiledaren Göran Hägglund från sitt förslag och föreslog istället att den gamla skrivningen får stå kvar.

– De värderingar som kristdemokratiska partier över hela vår värld bygger på, de bygger också vi på. Därför yrkar jag bifall till de gamla formuleringarna, sa Hägglund.

Partistyrelsen föreslog en ny skrivning i stadgarna, medan den gamla formuleringen om kristen etik fanns kvar i partiets politiska program.

Men sedan oron spridit sig i partiet att det rörde sig om en ny inriktning av politiken vek sig Göran Hägglund och partistyrelsen.

Gunther efterlyser tydliga regler
Pernilla Gunther från Västra Götaland menar att tydliga regler behövs.

– Vi måste ha spelregler och i vårt parti ska vi arbeta för ett demokratiskt samhälle utifrån kristen etik och människosyn, sa hon.

Sven Åke Svensson från Kalmar hävdade att en breddning måste göras i partiet samtidigt som man måste vara rädd om alla dem som tidigare gjort stora insatser för partiet.

– Från Kalmarbänken hade vi ett förslag på en sammanvägning av de båda förslagen men efter partstyrelsens ställningstagande så har vi beslutat dra tillbaka Kalmardistriktets förslag och yrkar kort och gott bifall till partistyrelsens förslag på den här punkten, sa han.

Klatschigt men ogenomtänkt om integration
Tidigare under torsdagen diskuterades också en rapport om mångfald som ska ligga till grund för partiets nya mångfaldspolitik.

Ett av förslagen är att avveckla integrationsindustrin, som rapportförfattarna kallar de myndigheter som sysslar med invandrar- och integrationsfrågor.

Men Mia Frisk tyckte att det här nog kunde låta klatschigt i debatten men efterlyste ett mer genomtänkt alternativ.

– Vad innebär det att lägga ner integrationsverket, vad är det mer för delar som ska läggas ner. Det känns som för tunt underlag för att bara slänga ur sig ”skrota integrationsindustrin”, sa hon.

Kvotering fick kritik
Rapporten fick stort stöd av medlemmarna och Miriam Holm från Eskilstuna sade att mångfaldspolitiken bör bli partiets stora frågan inför valet om två år.

Men många förslag blev också kritiserade, bland att om positiv särbehandling av invandrare.

Fredrik Hardt från Uppsala, förbundssekreterare för kristdemokratiska studentförbundet, poängterade att särbehandla en grupp är motsatsen till integration.

– Ett samhälle som pekar ut och särskiljer allt fler grupper blir till slut ett splittrat samhälle, sa han.

Beslut om skrivning och kristen etik tas på lördag.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista