Vladimir Putin. Foto: Valentina Petrova/Scanpix

Missvisande insamlingsgala i Ryssland får kritik

"De säger att det inte kommer några pengar"
1:42 min

I Ryssland försöker både politiker och journalister få svar på vart pengarna från en stort uppmärksammad välgörenhetsgala tagit vägen. Mamman till en cancersjuk flicka som skulle bli hjälpt av de insamlade pengarna har nu slagit larm tre månader efter galan.

Det var i början av december förra året som Rysslands premiärminister Vladimir Putin på en välgörenhetsgala i Sankt Petersburg sjöng Fats Dominos "Bluberry Hill" inför en lång rad Hollywoodstjärnor och internationella artister.

Syftet sas vara att samla in pengar till vård av barn med svåra cancer- och ögonsjukdomar. Nu säger Olga Kuznetsova, mamma till en 13-årig cancersjuk flicka, att det aldrig har kommit några pengar till de sjukhus som lovats stöd.

– I nuläget sägs det att det inte kommer att bli några pengar, sa Olga Kuznetsova i en intervju med radiostationen Echo Moskvy (Moskva-Ekot). Kuznetsovas dotter fick i samband med galan personligen besök av den amerikanska skådespelaren Sharon Stone, ett möte som visades på nyheterna i ryska tv-kanaler.

Arrangörerna av välgörenhetsgalan försökte först slå ifrån sig anklagelserna med argumentet att det aldrig varit meningen att samla in några pengar. Evenemanget skulle bara lyfta fram problemet med sjuka barn för att höja allmänhetens medvetenhet.

Men nu har den ryska regeringen krävt svar på hur mycket pengar som samlats in och i vilket syfte. Premiärminister Putin ska enligt uppgift ha tackat ja till att medverka på galan under förutsättning att tre utvalda sjukhus skulle få del av intäkterna. 

Den okända nystartade fonden bakom evenemanget får också kritik från inarbetade ryska välgörenhetsorganisationer som är oroliga för hur förtroendet hos allmänheten kommer att påverkas inför framtida insamlingar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".