"Migrationsminister Tobias Billström hade fel"

3:25 min

Migrationsminister Tobias Billström kritiseras av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter för sitt stöd till stockholmspolisens avvisningar av så kallade tiggare förra året, många av dem romer. Tobias Billström hade fel när han försvarade avvisningarna, säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg.

De flesta som avvisades förra året var i själva verket gatumusikanter och ingen av dem hade varit "aggressiv" vilket polisen hävdade förra året.

Det visar Ekots granskning.

– Det är inte bra att vi har en minister som kastar sig in i debatten på det här sättet och som inte ger korrekt information om det gällande läget, särskilt när det finns misstänksamhet och en pyrande antiziganism i vårt samhälle, säger Thomas Hammarberg.

I somras avslöjade vi att Stockholmspolisen avvisat romer från Rumänien och Bulgarien med motiveringen att de ägnat sig åt "tiggeri" och "dagdriveri".

Avvisningarna gjordes trots att tiggeri inte är olagligt i Sverige och trots att EU-medborgare har rätt att vara här i tre månader.

Migrationsminister Tobias Billström försvarade stockholmspolisens avvisningar.

Så här sa han i P1-morgon då.

– Jag tycker att det finns ett problem om man börjar bortse från hur utlänningslagen är konstruerad. Den säger väldigt tydligt att man ska ha sin försörjning ordnad på ett ärligt sätt och att tigga sig fram är inte ärligt.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, tycker att Tobias Billströms uttalande var fel.

– Det är inte ett korrekt uttalande. Om det är ett missförstånd, medvetet eller omedvetet av de gällande bestämmelserna inom EU.

Att det skulle vara "tydligt enligt utlänningslagen" att EU-medborgare "ska ha sin försörjning ordnad på ett ärligt sätt" som migrationsministern sa stämmer inte alls, enligt Rikspolisstyrelsen.

Sören Clerton är chef för gränskontrollenheten vid Rikspolisstyrelsen.

Han säger så här om Tobias Billströms uttalande.

-När det är EES-medborgare så är den här fria rörligheten grundregeln. Den säger ingenting om att man ska ha någon försörjning under de här tre månaderna. Det finns inget försörjningskrav. Man kan inte kräva det under de här tre månaderna, säger han.

Efter debatten i somras gjorde Rikspolisstyrelsen en utredning om vad som krävs för att EU- medborgare ska få avvisas och kom fram till att tiggeri inte räcker som skäl.

– Den fria rörligheten väger tyngre. Det måste vara några fler omständigheter.

Nu pratar vi om tiggare, men om man säger gatumusiker, är det oärligt att spela instrument på gatan?

– Står man bara och spelar i ett hörn och har en mugg framför sig så anser inte jag att det i lagen mening är ett oärligt sätt så att man kan avvisa den personen, säger Sören Clerton.

Ekot har gått igenom all polisens dokumentation om de som avvisades från Stockholm förra året.

I somras hävdade gränspolisen att de som avvisats har gjort mer än bara tiggt, att de till exempel varit aggressiva och gått på folk.

Men ingen har enligt dokumenten gjort det. De flesta var gatumusikanter.

Annika Lagerqvist Veloz Roca är docent vid Stockholms Universitet och undervisar i Migrationsrätt.

Hon är kritisk till avvisningarna och till Migrationsministens uttalande.

– Jag tror inte att han har fått rätt information från sina rådgivare och medarbetare på departementet om vad som gäller. Det här finns inte som regel för EES-medborgare. Det står för tredjelandsmedborgare.

Tobias Billström tyckte att det var väldigt klart uttryckt i utlänningslagen?

-Nej, tvärtom, svarar Annika Lagerqvist Veloz Roca vid Stockholms Universitet.

Daniel Värjö Daniel Velasco

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista