Foto: Jens Dresling/Scanpix.

Dansk minister tvingas avgå efter hård kritik

Avgår efter flera veckors hård granskning
2:11 min

Den danska integrationsministern Birthe Rönn Hornbech lämnar i dag sin post efter anklagelser om att ha brutit FN-konventioner gentemot statslösa som är födda i Danmark.

Runt 500 personer skulle, enligt konventionerna, ha fått dansk medborgarskap sedan början av 2000-talet. Men ministeriet har antingen felbehandlat ansökningarna, eller låtit bli att upplysa om vilka rättigheter som gäller.

Efter flera veckors hård granskning i danska medier tvingades integrationsminister Birthe Rönn Hornbeck i dag att lämna sin post.

Hennes ministerium har under lång tid brutit mot FN-konventioner som Danmark har skrivit under.

Advokaten Nils Erik Hansen visar fyra pass för statslösa som tillhör unga som är födda i Danmark. Ingen av dem har fått medborgarskap, trots att de borde ha fått det.

Integrationsministern har haft ögonen på det här förhållandet i ett par år, men inte gjort något åt saken. Men försyndelserna sträcker sig minst tio år tillbaka, och inbegriper två tidigare ministrar, tjänstemän och folketingsledamöter.

– Inte heller vi går helt fria, säger Nils Erik Hansen, som leder dokumentations- och rådgivningscentret om rasdiskriminering.

Integrationsministern har själv kallat det här för ett fatalt fel, och systematisk glömska. Hon har, under trycket, också lovat alla berättigade ett medborgarskap. Men löftet kom sent, och det kom under galgen.

Kravet på integrationsministerns avgång har kommit från oppositionen, men också inifrån hennes eget parti, eftersom den här saken är en stor belastning i en kommande valrörelse.

Enbart Dansk Folkeparti har hittills beklagat att hon avgår.

Det förvånar inte advokaten Nils Erik Hansen. Han anser att integrationsministern har varit bakbunden av just Dansk Folkeparti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".