1 av 2
Regeringen i Khartoum har beordrat tillverkning av mindre säckar socker, efter den kraftiga prisökningen när subventionerna lyftes. På Omdurman-marknaden klagar försäljarna på att kunderna inte har råd att handla lika mycket som förr. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Ekonomen Hafiz Ismael Mohamed. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Djupare ekonomisk kris att vänta när Sudan delas

Över 70 procent av oljekällorna i södern
2:26 min

I Afrikas största land Sudan går ekonomin mycket dåligt just nu, med höga matpriser och stigande inflation, vilket har lett till folkliga protester. Ekonomer i Sudan varnar för en ännu djupare ekonomisk kris för Khartoum efter sommaren, när södra Sudan ska bli ett eget land och tar med sig det mesta av oljekällorna.

Hemmafrun Shirin Hamed säger att hon och alla hennes vänner pratar om det och är arga, budgeten är densamma och när priserna går upp måste man dra in på annat.

Värst är det med sockret, säger hon, sudaneserna konsumerar mycket socker, och när regeringen drog in subventionerna på socker och bensin blev det folkliga protester nästan direkt.

Nu när landet ska delas i två kommer krisen att bli ännu värre, säger ekonomen Hafiz Ismael Mohamed.

Över 70 procent av Sudans oljekällor ligger i södern, och regeringen har inga seriösa planer på hur ekonomin ska klara sig när norr blir av med oljeinkomsterna i sommar, menar Mohamed.

Ekonomin lider av svåra strukturella problem, eftersom regeringen inte har satsat de senaste årens oljepengar på att utveckla ekonomin bort från oljeberoendet, säger han.

Värst är det med jordbruket. Sudan var tidigare en stor producent av bomull men har nu tappat marknadsandelar för att regeringen har investerat så lite i jordbruket, som dessutom skulle kunna vara den sektor som skapar jobb åt Sudans många arbetslösa unga.

Världsbanken har berömt Sudans regering för investeringar i bland annat infrastruktur, men det ger Hafiz Mohamed inte mycket för. Vad ska man med vägarna till, när det inte finns något överskott ute bland bönderna att handla med och transportera.

Det regeringen måste göra nu, säger han, har egentligen inte så mycket med ekonomi att göra.

Om både oljeindustrin och jordbruket ska ta fart igen måste Sudan förbättra sina relationer med omvärlden, så att USA tar bort sina sanktioner och landet kan få in västerländska investeringar igen, säger Hafiz Mohamed.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".