Genombrottsstudie för diabetessjuka

Med kostråd tvärt emot de vanliga till diabetiker har Blekingesjukhuset i Karlshamn nått stora framgångar och förändrat livet för flera diabetessjuka i länet. Genom att mer än halvera kolhydraterna i kosten har flera patienter helt kunnat sluta med insulin.

Överläkare Jörgen Vesti Nilsen är dock inte förvånad över resultatet.

– Inte det minsta, jag visste att det skulle gå så, det är logiskt och passar med biologin. Mindre socker till folk som har för högt socker borde ju rimligtvis ge ett bättre sockerläge, säger han.

Hälften så mycket kolhydrater
Studien har gjorts på så kallade typ2 diabetiker, det vill säga överviktiga som fått diabetes och åldersdiabetiker. 16 patienter fick ett helt nytt kostprogram där kolhydrater minskades med mer än hälften och där det var tillåtet att äta mer fett.

Något som betydde att potatis, pasta, ris och vitt bröd i princip togs bort från menyn, samtidigt som många efterlängtade, tidigare förbjudna rätter åter dök upp på bordet.

– De reagerade som de återsåg en kär gammal vän. Plötsligt skulle de få börja äta lite grädde, större köttportioner och ägg och bacon till frukost som vi tidigare har varnat för, säger diabetessjuksköterskan Eva Jönsson.

Rejäla viktminskningar
Resultatet av kostförändringen blev häpnadsväckande. Redan efter en vecka kunde man sänka patienternas insulinintag rejält och efter sex månader kunde flera patienter helt sluta ta sitt insulin. Övriga diabetiker i studien hade mer än halverat sin dos. Det här är resultat som förändrat patienterna berättar Jörgen Vesti Nilsen.

– De mådde bra. Många skulle säkert komma tillbaka blixtsnabbt eftersom de upplevde att de vaknade upp igen efter dvalan de befunnit sig i.

Dessutom hade den nya kosten en mycket trevlig bonuseffekt, samtliga patienter gick nämligen ned ordentligt i vikt. Några har förlorat så mycket som 20 kilo och fler än hälften gick ner mer än 10 kilo. Kilon som innebär en bättre livskvalité, inte minst för diabetiker. Eva Jönsson berättar att hon inte varit med om något liknande under sina 20 år i yrket.

– Det var en väldigt stark upplevelse för mig. De hade fått tillbaka livsgnistan, säger hon.

Annelie Gustafsson
annelie.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista