Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tisdag 8 mars 2011

Ekot direktrapporterar från Libyen

Uppdaterat tisdag 8 mars 2011 kl 18.00
Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 13.17
Agneta Ramberg rapporterar
(1:34 min)

I Libyen fortsätter flygattackerna mot rebellernas fästen nära oljehamnen i Ras Lanuf. Från rebellrörelsens ledare kom uppgifter om att Muammar Kadaffi sökt kontakt med krav på fri lejd ut ur landet mot att han och hans familj lämnade sina poster. Det förnekas av Kadaffis regim.


18.00

Även staden A-Záwiah, som ligger väster om huvudstaden Tripoli, uppges vara under attack från Kadaffis styrkor.

Boende i staden säger till Reuters att den beskjuts av tanks och flygplan, men att rebellerna fortfarande håller stadskärnan.

17.00

Det är Libyens helikopterstyrkor som utgör det främsta luftburna hotet för motståndsrörelsen, hävdar den amerikanske generalen James Amos, befälhavare för amerikanska marinen.

16.30

Libyskt stridsflyg har genomfört flera attacker mot Ras Lanouf framförallt nära rebellfästen, men vanliga bostadshus har också attackerats från luften.

16.00

– Människor dör här, för vi saknar de tunga vapen Kadaffiregeimen har, säger en 21 årig rebell till nyhetsbyrån Reuters efter att ha deltagit i strider vid fronten utanför oljeterminalstaden Ras Lanouf.

Han visade upp sitt automatvapen och skakade på huvudet. Vad kan ett sådant göra mot raketattacker och luftanfall, undrade han.

Regeringsstyrkor har återtagit kontrollen av Bin Jawad. Det är oklart hur många som dödats och sårats i dagens strider.

15.40

Den brittiske utrikesministern William Hague anser att en flygförbudszon över Libyen är praktiskt möjlig, men det krävs en laglig bas för ett sådant beslut.

15.15

Nya utökade sanktioner mot Libyen blev som väntat beslutet i EU. Det handlar framförallt om den libyska investeringsfonden LIA, som handhar investeringar från oljeinkomsterna. Sanktionerna gäller också libyska centralbanken. Formellt klubbas beslutet på fredag.

Beslutet kan komma att påverka många europeiska företag med andelar i den libyska fonden.

15.00

Tre shiitiska muslimska grupper i Bahrain har bildat en ny politisk rörelse. Deras krav är att Bahrain blir republik istället för monarki.  De tre tillhör en hårdare linje bland den shiitiska majoriteten i oljekungadömet.

14.00

En läkare som arbetar för Läkare utan gränser fördes bort från sitt hotell i Benghazi av personer i uniform.

Mohamed Nayef är från Jordanien och bodde på samma hotell som utländska journalister. Vid samma hotell detonerade en mindre sprängladdning vid hotellets entré vid fyratiden på morgonen. Det är fortfarande oklart vilka som förde bort läkaren.

13.50

Jala al-Gallal talesman för rebellrörelsens nationella råd säger till att det inte kan bli fråga om några direkta kontakter med Kadaffis regim. Andra företrädare för rebellrörelsen har också uteslutit sådana samtal.

– Flygplatsen ligger i Tripoli det är bara att ta ett plan därifrån, sa en motståndsman som nyhetsbyrån AFP talade med i Benghazi.

13.40

Libyska utrikesministeriet förnekar att några som helst kontakter förekommit mellan Kadaffis regim och rebellrörelsen.  Talesmannen kallade rapporterna för nonsens.

13.30

Två av ledarna i libyska rebellernas nationella råd kommer tala i Europaparlamentet i Strassbourg på onsdag. Det är Mahmud Gebril, 58 år, fd planminister i Kadaffis regering och Ali Al-Essawi, 45 år, fd ambassadör i Indien som lämnar Libyen för att under tisdagseftermiddagen ha möten med den liberala gruppen och hålla presskonferens på onsdag.

13.20

Arabländernas utrikesministerar i Arabförbundet kommer hålla krismöte på fredag om konflikten i Libyen.

13.00

Enligt rebellrörelsen ska familjen Muammar Kadaffi kommit med en fredstrevare. Ett erbjudande om förhandlingar och att Kadaffi avgår, om han och hans familj tillåts fri lejd ur landet och slipper åtal.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".