Straffmissarna bidrar till fler utlandssemestrar

Efter en trög start på året ser nu researrangörerna åter ljust på tillvaron. Den senaste tidens regnoväder och Fotbollssveriges krossade EM-drömmar bidrar till att det just nu säljs mängder med resor.

– Nu är det väldigt mycket, särskilt efter midsommar har det ökat jättemycket, säger Anna Nilsson på Resehuset i Jönköping.

Under försäsongen var det inte direkt någon rusning i resebutikerna men den senaste tidens dåliga väder över stora delar av landet har fått ordentlig fart på försäljningen.

EM bidrar
Dessutom har resebolagen märkt en viss försäljningsökning efter att Sverige blev utslaget ur fotbolls-EM. Folk väljer solstolen framför tv-soffan.

Trots en ökad försäljning den senaste tiden har det totalt i år gått sämre än förra året för researrangörerna.

Svenskarna hoppas på sommar
– Det kan röra sig om en minskning med 5-10 procent. Framförallt har vi haft tre otroligt fina somrar i Sverige och det kommer folk ihåg. Svenskarna vill så gärna tro på den svenska sommaren och in i det sista hoppas man ju på den, men när vädret är emot oss ser vi direkt ett ökat tryck i våra butiker, säger Sussanne Krutrök, informationschef på My Travel.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista