Pentagon skyndar på militärkommitté efter HD-beslut

Efter att fångarna på Guantánamobasen fått rätt att pröva sina fall i amerikanska domstolar meddelar nu Pentagon att vissa av fångarna kan komma att släppas redan innan deras fall kommer till domstol.

Efter mer än två års fångenskap för de omkring sex hundra fångarna på Guantánamobasen så börjar det nu röra på sig juridiskt sett. Beskedet från Pentagon innebär att det nu inleds två parallella juridiska processer samtidigt.

USA: s högsta domstol beslutade tidigare i veckan att fångarna på Guantánamo ska ha rätt till advokat och rätt att få sina fall prövade i amerikansk domstol.

Beslutet var ett bakslag för president Bush som har velat hålla Guantánamofångarna utanför det amerikanska rättssystemet.

Bushadministrationen har tidigare hävdat att de inte är krigsfångar utan ska klassas som illegala stridande.

Därigenom har man kunnat kringgå internationella regler, och fångarna, bland dem svensken Mehdi Gezali, har kunnat hållas inspärrade i mer än två år utan att åtalas.

Högsta Domstolens beslut verkar ha kommit som en överraskning för Vita Huset och nu kommer alltså reaktionen.

Försvarsdepartementet säger att man står fast vid sin modell som innebär att varje fånge ska få framträda inför en militärkommitté på Guantánamobasen. Om en fånge då bedöms som ofarlig så ska han släppas.

De förhören kommer att inledas mycket snart, kanske redan nästa vecka.

Efter drygt två års juridiskt stillastående, så kan nu alltså militären hinna före domstolssystemet och på så sätt undvika att vissa fångar går igenom vanlig rättslig prövning i domstol.

Ingen vill hålla kvar de som inte behöver hållas kvar, sa Pentagons talesman efter beskedet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".