Trängselskatt upp till Vägverket

Vägverkets jurister ska avgöra om det blir trängselavgifter i Stockholm nästa år eller inte. I torsdags beslutade Stockholms kommunfullmäktige att Vägverket ska ta över projektet från Stockholms stad.

Juristernas uppgift är att bedöma om det är lagligt för Vägverket att ta över den upphandling som Stockholms stad påbörjat. Upphandlingen handlar om vilken teknisk utrustning, i form av till exempel kameror, som ska användas om trängselskatterna införs.

Letar liknande fall
– Vi har fått det här i knäet och måste bedöma om det är en laglig åtgärd eller inte, säger Marie Borgblad, chef för civilrättssektionen på Vägverket i Borlänge och en av dom ansvariga juristerna.

Åt vilket håll det lutar vill Marie Borgblad inte svara på. Hon och de andra juristerna håller på att titta på hur lagen om offentlig upphandling ska användas och vad det finns för liknande fall att jämföra med.

Om de hittat några sådana fall vill Marie Borgblad inte säga.

Inga trängselskatter om nej
Annika Billström som är socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, sa till Radio Stockholm i torsdags att om Vägverket säger nej till att ta över den redan påbörjade upphandlingen så blir det inga trängselskatter i Stockholm nästa år.

Ett nej skulle kunna få effekter även på rikspolitiken eftersom trängselskatterna ju var en förutsättning för att miljöpartiet skulle stödja en socialdemokratisk regering.

”Inte orolig”
– Jag är inte orolig. I och med att allting löst sig politiskt, så ser inte jag det som att det är någonting kvar, säger miljöpartiets Mikael Johansson, som sitter i riksdagens trafikutskott.

Försöket är tänkt att starta nästa sommar och pågå i ett år. Besked kommer troligen någon gång under nästa vecka.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista