Fullt på sjukhusen när vinterkräksjukan slår till

1:48 min

Det är rekordmånga som drabbas av vinterkräksjuka just nu. Inte sedan Smittskyddsinstitutet började med sina sammanställningar 2003 har så många sjukdomsfall rapporterats in. Att så många smittats får också stor påverkan på sjukhusen.

I Göteborg har Sahlgrenska sjukhuset fått öppna en vårdavdelning i beredskap. Det beror på att sjukhuset fick ta över patienter efter ett utbrott av vinterkräksjuka på Kungälvs sjukhus.

– Det är klart att det är en belastning. Vi måste förstås hjälpa till när andra sjukhus i regionen har problem. I den mån det går hjälper vi till på det här sättet. Nu lyckades man med att ta över patienter från Kungälv, men har ansträngt sig så mycket det går och det har lett till att vi har fått egna problem, säger Mats Tullberg, som är chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vilka problem då?

– Problem med att få vårdplatserna att räcka till på sjukhuset.

Läget är detsamma på många platser runt om i landet. Både patienter och personal insjuknar och då räcker vårdplatserna inte till.

Planerade operationer ställs också in på vissa sjukhus som till exempel på Uddevalla sjukhus, där planerade operationer på ortopedklinken inte kommer att utföras i morgon.

– Vi måste bereda plats för patienterna, vi är ett akutsjukhus. Vi kan inte neka någon patient att bli inlagd, säger chefläkaren Ulf Almqvist.

– Vi försöker förstås skriva ut så många patienter som möjligt. Men det får inte äventyra det medicinska tillståndet.

Över 500 fall har rapporterats in till Smittskyddsinstitutet varje vecka under de senaste veckorna. Det är rekord.

Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, bedömer att över 5 000 svenskar nu är sjuka.

– Redan vecka 8 passerade vi 500 rapporterade fall. Det fortsätter den här veckan. En så hög topp har vi inte haft tidigare.

Vad beror det på?

– Dels har vi sett att det ökar för varje år. Det tyder på att man är mycket mer intresserad inom sjukvården av att se vad det är man har. Man har också fått lite bättre metoder, så siffran höjer sig undan för undan. Men det är också så att det är mycket större bekymmer vissa år, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Mer om vinterkräksjuka

  • Orsakas av calicivirus, ett tarmvirus, som finns i två former: noro- och sapovirus. Det är norovirus som flera landsting nu har rapporterat höga nivåer av.
  • Är väldigt smittsam och orsakar kräkningar, diarréer och ont i magen. Man kan också få feber, huvudvärk och muskelvärk.
  • De flesta smittas mellan november och april med en topp i januari-mars. En enda person kan smitta en hel förskola eller arbetsplats.
  • Viruset sprids bland annat genom kontakt med smittade personer och via mat som någon sjuk har lagat.
  • Risken att smittas minskar om man tvättar händerna ofta och använder flytande tvål.
  • Den som är sjuk bör vara hemma minst två dygn efter att symtomen har gått över.

Källa: Vårdguiden (TT)

Jan Andersson

Ekot

Kalle Wannerskog

Ekot

Jonas Hägglund

P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.