Hashemi Rafsanjani. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.
Iran

Kritisk toppolitiker i Iran mister sin post

0:51 min

Irans förre president Hashemi Rafsanjani har idag förlorat sin post som ordförande i landets mäktiga expertråd. Nyligen greps hans dotter, som är politisk engagerad och anhängare av oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi.

Den nye ordförande för Irans expertråd blir Mohammad Reza Mahdavi Kiani, som tidigare varit både premiärminister och stark anhängare av landets förre ledare Aytollah Khomeini. Förändringen sker mot bakgrund av revolterna i Nordafrika och demonstrationer som åter har blossat upp i Iran.

Rafsanjani, en moderat och inflytelserik politiker som var den fjärde presidenten för den islamska republiken från 1989 till 1997, har förlorat sin ställning i landets viktigaste råd, där den högste religiösa ledaren utses.

Förändring väntas innebära att president Ahmajdinejad ytterligare försöker stärka sin position. Under de senaste åren har Rafsanjani öppet kritiserat Ahmadinejad för bland annat de hårdhänta metoderna mot oppositionen .

Negar Josephi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista