Ekot granskar

Avvisade fick inget juridiskt biträde

2:50 min

De EU-medborgare som avvisades av Stockholmspolisen förra året för att de bedömdes tigga fick inget juridiskt biträde, trots att de flesta sattes i förvar. Har man suttit i förvar i mer än tre dagar har man rätt till biträde och flera hade suttit längre än så.

En av dem som suttit i förvar i tolv dagar var saxofonisten och pianoläraren Andrey från Bulgarien och han ville överklaga.

– Vi pratade med advokat, men han sa att jag inte hade rätt att överklaga.

Andrey och hans bror avvisades för "tiggeri" och "dagdriveri" för att de spelat musik på Stockholms gator. De sattes sen i förvar och när man har suttit i förvar i mer än tre dagar har man rätt till biträde. Det säger också intendent Ingemo Melin Olsson på gränspolisen.

– Om de inte har sagt ifrån sig, så får alla det efter tre dagar.

När Andrey skulle avvisas begärde han direkt juridiskt biträde för att få hjälp att överklaga. Men efter fem dagar i förvar bestämde Ingemo Melin Olsson att han inte skulle få biträde. När vi visar dokumenten ändrar hon sig och säger nu att man inte alltid ska få ett biträde.

Hennes motivering i Andreys fall är att behov av biträde saknades, eftersom han ändå skulle skickas till Bulgarien snart. Men Andrey och hans bror satt ytterligare en vecka i förvar innan de skickades hem till Bulgarien.

– Jag tror att den här personen inte ville ha ett biträde först, utan istället strax innan han skulle åka.

Men det var det första han sa när han första gången träffade polisen, att han ville ha ett biträde.

– Vill du ha adekvata svar så måste jag få titta på ärendet, för att jag ska komma ihåg det. Det är någonting som vi är otroligt noga med, att fråga om personen vill ha ett biträde när det har gått tre dagar. Det behöver du inte betvivla.

Vi har granskat alla 45 avvisningsärenden i Stockholm under förra året som gäller tiggeri och dagdriveri.

Inte i något fall finns det dokumentation om att personen har fått ett juridiskt biträde. I de flesta fall står det tydligt att de inte haft biträde.

Minst tre personer har, har liksom Andrey, nekats biträde trots att de suttit i förvar i mer än tre dagar. Anne Ramberg på Advokatsamfundet är starkt kritisk till Stockholmspolisens agerande.

– Det är ett oskick, ett tjänstefel, enligt min mening. Det framgår av lagtexten att man är berättigad till ett offentligt biträde efter att man har suttit i förvar i tre dagar. Då ankommer det på polismyndigheten att följa gällande lagstiftning. Gör man inte det, så är det givetvis allvarligt.

Daniel Värjö Daniel Velasco

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista