Bristande information till invandrare om kollo

Det är fel typ av barn som åker på sommarkollo. Det konstaterar kulturförvaltningen i Stockholms stad. Barn med invandrarbakgrund och barn från ekonomiskt svaga grupper är kraftigt underrepresenterade på sommarkolonierna.

Från till exempel Rinkeby var det bara drygt tre procent av barnen som åkte på kollo förra sommaren.

Carlos Cubillan från Rinkeby tror att det delvis förklaras av brist på information.

– Jag tror att folk inte vet att de kan göra det. Här är det en annan typ av gemenskap, man vill stanna med familjen.

Nya förslag
Just bristen på information är något som Kulturförvaltningen i Stockholm lyfter fram i sitt förslag till nya riklinjer för kolloverksamheten. Visserligen får alla familjer med barn i grundskolan en broschyr hemskickad men den informationen behöver kompletteras med personliga kontakter i de områden där få barn åker på kollo. Utredningen föreslår bland annat informationsmöten.

Höginkomsttagare ska betala mer
Inför nästa år ska också avgiftssystemet för kollo ändras. Förslaget till nya taxor blir klart först i höst men huvudinriktningen är att familjer som har mycket pengar ska betala mer än i dag.

Det är inte bara bristen på informaton och avgiftssystemet som gör att få barn från Rinkeby åker på kollo. Andra familjetraditioner är också en förklaring. Tahir Kayhan från Rinkeby tar hellre med sig barnen till sitt gamla hemland.

– De vill helst följa med oss på semester. De vill komma härifrån, till sol och bad och mycket värme, säger han.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista