Skadad man på sjukhus i Zawiya Libyen. Foto: Ben Curtis/Scanpix (arkiv)
LIBYEN

Många civila dödsoffer i Zawiya

"Den tyngsta och mest brutala regimattacken"
1:29 min

Svår förstörelse och många civila döda rapporteras från den libyska staden Zawiya - 5 mil från huvudstaden Tripoli. Regimen har skickat in stridsvagnar och ett stort antal soldater i vad som verkar vara ett försök att slutgiltigt krossa motståndet i staden.

Samtidigt har USA bekräftat att amerikanska sändebud har träffat ledande representanter för den libyska motståndsrörelsen

Att döma av de rapporter som kommer ut från det avskurna Zawiya har staden utsatts för den tyngsta och mest brutala regimattacken hittills i det libyska upproret.

50 stridsvagnar och uppemot ett hundratal pickuplastbilar lastade med soldater har satts in mot staden.

Telefon- och mobilförbindelserna har klippts av men en invånare som lyckats få en mobilsignal från ett tak vittnar för nyhetsbyrån Reuters om massiv förstörelse, många döda och sjukhus överfyllda av skadade.

Både han och några få vittnen som lyckats lämna Zawiya berättar också om hur motståndsrörelsen via megafoner har bett människor hjälpa till att försvara staden.

Zawiya som har 200 000 invånare och ligger bara 5 mil från huvudstaden Tripoli reste sig mot Kaddafi för 2 veckor sedan och är den enda stad i det regimkontrollerade Tripoliområdet som har tagits över av oppositionen.

Kaddafi tycks nu ha beslutat sig för att motståndet ska krossas en gång för alla.

Och medan omvärlden med växande förfäran åser vad som sker i Libyen har det amerikanska utrikesdepartementet för första gången bekräftat amerikanska kontakter med den libyska motståndsrörelsen.

Ett amerikanskt sändebud har varit här i Kairo och träffat ledande representanter för rebellernas så kallade nationella råd i Benghazi.

Hit kan de ta sig landvägen från det oppositionskontrollerade östra Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".