Samarbete skrämmer bort vägpirater

I jakten på så kallade vägpirater har polisen i år samarbetat med Vägverket, en samverkan som gett resultat. Hittills har antalet inbott längs vägarna minskat med mer än hälften.

Det är genom relativt enkla metoder som polisen tillsammans med Vägverket och turistorganisationer arbetat för att minska vägpiratsinbrotten. På drabbade rastplatser i södra Sverige har man huggit ned träd och buskar för att de ska bli mindre attraktiva för tjuvar.

Dessutom sätter man upp varnande skyltar. Turister som kommer till Sverige via färjor eller Öresundsbron får också en informationsbroschyr om faran att utsättas för inbrott i sin husvagn eller husbil.

”Turisterna skräms bort”
Enligt Per-Arne Nilsson, kriminalinspektör vid polisen i Västra Götaland har åtgärderna gett resultat. Förra året vid den här tiden hade man 90 fall, i år är den siffran nere på 40.

Men alla är inte lika glada, Sven Olof Svensson som driver en turistanläggning vid en rastplats utefter E4:an i höjd med Ljungby menar att åtgärderna skrämmer bort turisterna.

– Det är klart man kan informera, men vill turistsverige gå ut och tala om att Sverige är ett land där man kan bli bestulna. Det kan ju skrämma bort folk. Om man sätter upp för tuffa skyltar kanske folk åker hem.

Turistvänlig information
Kriminalinspektör Per-Arne Nilsson håller dock inte med och menar att det inte finns någon risk att turisterna försvinner på grund av skyltar och informationsblad.

– Tittar man i foldrarna är det en väldigt mjuk och välkomnande text, vi trycker framförallt på att man är välkommen i Sverige, att det är ett tryggt land att turista i.

David Svanberg i samarbete med SR Kronoberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista