Italiens finansminister tvingades avgå

Italiens finansminister Giulio Tremonti tvingades avgå natten mot lördagen.

Det skedde efter ett långt möte mellan partiledarna i högerkoalitionen, där Tremonti medgav att Italiens budgetunderskott riskerade att överskrida EU:s gräns på tre procent. 

De senaste dagarna hade det kommit allt tätare signaler från regeringen om att krisen närmade sig.

Valresultaten både från Europavalet och lokalvalen visade klart att regeringskoalitionen inte längre hade majoriteten i landet.

Regeringschefen Silvio Berlusconi hade allt svårare att hålla ihop koalitionen efter att hans eget parti förlorat väljare både till Nationella alliansen och de gamla kristdemokraterna. 

Den verkliga konflikten stod mellan ekonomiministern Tremonti som till slut anklagade Nationella alliansens ledare Gianfranco Fini för att vara inkompetent i ekonomiska frågor.

Striden gäller om budgeten kräver besparingar för 5,5 miljarder euro eller för sju miljarder euro som EU-kommissionen kräver.

I botten gäller striden dock själva grunden för Berlusconiregeringens ekonomiska politik.

Hur skall man förena det ständigt upprepade löftet om skattesänkningar inte minst för höginkomsttagarna med Alleanza Nazionales krav på en solidarisk socialpolitik?

Berlusconi tar nu själv hand ekonomin men man vet att han intensivt söker efter en ny minister med en stark profil. EU-kommissionären Mario Monti lär höra till de som  tillfrågats.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista