Typiske fackmedlemmen är inte arbetare

2:01 min

Medlemssammansättningen i fack och a-kassor har förändrats under de senaste åren. Den typiske fackmedlemmen är inte längre en arbetare utan en medelålders, svenskfödd tjänsteman.

Mycket har hänt sedan arbetarrörelsen bildade de första fackförbunden. I dag har tjänstemännen gått om arbetarna när det gäller medlemskap i fack och a-kassa. 

– Man kan likna det vid en historisk milstople, att tjänstemännen inte bara är fler än arbetarna utan att man också fackligt organiserade i högre grad, och min huvudförklaring är just avgiftssystemet som det är konstruerat, säger Anders Kjellberg är professor i sociologi vid Lunds universitet.

Det var 2007 som a-kassornas finansiering ändrades så att branscher med hög arbetslöshet fick kraftigt höjda avgifter. De fack som förra året hade högst a-kasseavgifter, runt 400 kronor i månaden, var nästan alla LO-förbund, medan de med lägst avgifter, runt 100 kronor i månaden, var samtliga tjänstemannaförbund.

Inte oväntat var det LO-facken och deras a-kassor som förlorade flest medlemmar.

Även ålderssammansättningen har ändrats sedan de nya avgifterna infördes. För det är särskilt de yngsta och de äldsta på arbetsmarknaden som lämnat eller avstått från att gå med i fack och a-kassa under de senaste åren.

Och inom den privata sektorn så har utlandsfödda lämnat facken i dubbelt så hög grad som svenskfödda.

Anders Kjellberg tycker att det är olyckligt att invandrare och ungdomar hamnat utanför.

– Det får ju stora konsekvenser för de här grupperna själva, inte minst eftersom arbetslösheten ligger betydligt högre än för genomsnittet, och om man då hamnar utanför a-kassa och fack så hamnar man lite utanför samhället och det är ju en olycklig utveckling, säger han.

Maja Lagercrantz

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista