Italiens finansminister tvingades avgå

Italiens ekonomiminister Giulio Tremonti tvingades avgå på fredagsnatten efter en bitter strid om regeringens ekonomiska politik.

Striden har pågått länge men blev särskilt het efter valresultaten de senaste veckorna.

Först Europavalet och sedan lokalvalen visade att många som röstat på Berlusconis parti Heja Italien lämnat honom för Nationella alliansen eller för kristdemokraterna.

Men de största framgångarna hade ju vänsteralliansen som nu känner sig ha majoriteten av landets väljare bakom sig.

Akut i fredags
Striden blev riktigt akut på fredagseftermiddagen då Tremonti, som vanligt utan förvarning, presenterade sin ekonomiska plan inför EU:s finansministermöte i nästa vecka.

Där måste Italien visa på nya nedskärningar om budgeten ska klara Maastrichtregeln om max tre procents budgetunderskott.

Utlovade skattesänkningar
Diskussionen gäller förstås hur man skall få den ekonomiska ekvationen att gå ihop eftersom den måste innehålla både Berlusconis utlovade skattesänkningar, nedskärningar av olika bidrag och ekonomiska stimulansåtgärder för att landet skall kunna hänga på den internationella konjunkturuppgången.

Men planen innehöll också siffror och resonemang som Tremonti till slut under den hetsiga diskussionen själv tvingades erkänna inte vara helt korrekta.

I det läget hade Nationella Alliansens ledare, Gianfranco Fini vägen öppen för sitt krav på att Tremonti måste gå.

Undvek regeringskris
Berlusconi konstaterade att i valet mellan en regeringskris och en minister var det inte svårt för honom att ta sitt beslut.

Vad som närmast händer nu är att den viktiga konseljen där finansplanen ska godkännas som hålls på  söndag.

Berlusconi själv tar över som interimsminister medan man jagar en ersättare. Flera namn har nämnts. Bland annat EU-kommissionären Mario Monti som Berlusconi själv ivrigt uppvaktar.

 Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista