Ungdomar på stranden i Aceh

Familjeliv i skuggan av konflikten

Konflikten mellan GAM-gerillan och militären i den Indonesiska provinsen Aceh har gjort det omöjligt för civilbefolkningen att leva ett normalt liv. Men nu är situationen lugnare och då fylls stränderna med badande familjer.

Indiska oceanens stora vågor sveper in över sandstranden Ulue Le, ett par mil utanför provinshuvudstaden Banda Aceh.

Många badar trots att de regntunga molnen sveper in med en skur då och då. Det är regnperiod i den här delen av världen nu så ingen gör någon större affär av regnet. Barnen flockas kring de stora svarta badringarna.

På stranden sitter familjer och äter, grillar kyckling eller spelar volleyboll. På stenbarriären en bit bort sitter flera par och bara håller om varandra.

Inte rädda längre
På en kulle strax ovanför stranden sitter ett gäng ungdomar. De berättar att på söndagarna så brukar de åka hit och spela fotboll eller bara sitta och prata. De är inte rädda att vara här numera. 

– Det känns mycket säkrare här nu, nu vågar vi åka hit på helgerna, säger 17-årige Andi och får medhåll av de andra.

I framtiden ska han, vad han än blir, göra succé, säger han. Då skrattar alla.

Presidentambitioner
20-åriga Icha tar chansen när mikrofonen är på och gör klart att hon själv ska försöka bli president i framtiden. För att införa jämlikhet, männen här tror inte att vi kvinnor kan något och de ska alltid komma före oss. Det vill jag ändra på.

– Om jag blir president så ska jag också göra så att folk här i Aceh får det bra, hälsar Iche.

Ungdomarna verkar vara fyllda av framtidshopp och innan de går så ger 24-åriga Donni prov på en sång på deras eget språk achenes.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista