Sacrédeus förlorar sin plats i kd:s styrelse

På lördagen blev det klart att den EU-kritiske kristdemokraten Lennart Sacrédeus inte behåller sin plats i kd:s partistyrelse.

– Det handlar om att det inte finns någon som EU-kritiker att identifiera sig med. Det gör att partiet framstår som smalare och att man inte får den representativitet som varje partistyrelse har behov av, säger Lennart Sacrédeus.

Valberedningens förslag att Lennart Sacrédeus inte skulle få förnyat mandat efter tolv år i styrelsen fick odiskutabelt stöd.

Mer än hundra röster skiljde mellan den valberedningskandidat som fick minst röster och Lennart Sacrédeus som kom närmast efter.

Andra motgången
Det var Sacrédeus andra stora motgång på kort tid. För tre veckor sen omvaldes han inte som parlamentariker i Europaparlamentet där han suttit i fem år.

– Självklart ska ett mandat ompröva när den tiden kommer men valberedningen har inte lagt fram förslag på en person som har en EU-kritisk eller värdekonservativ hållning som man känner tar över stafettpinnen, Lennart Sacrédeus.

Valberedningen anser att det helt enkelt är dags för nya krafter och partisekreterare Urban Svensson säger att det inte behövs en EU-kritiker i partistyrelsen eftersom partiet enats om EU-frågan.

Starkt stöd
Lennart Sacrédeus har ett starkt stöd från medlemmarna i partiet. Han vann provvalet till Europaparlamentet men sattes ändå på tredje plats på valsedeln. I valet fick han nära 28 000 röster.

På rikstinget argumenterade flera i talarstolen om att han som EU-kritiker behövs i partistyrelsen och han backades upp av fem distrikt. Men det hjälpte inte.

Lennart Sacrédeus säger att han inte är bitter på partiet.

– Det är fel att säga att jag är bitter men jag är besviken och känner en förvåning över att man inte månar bättre om hela väljarbasen. Men jag är kristdemokrat och som en friare debattör kan jag också ha en roll i svenskt samhällsliv.

Valet betyder att det nu blir kvinnlig majoritet i partistyrelsen för första gången i partiets historia.

Partiledaren Göran Hägglund omvaldes med acklamation, precis som vice ordföranden Maria Larsson. Mats Odell valdes till andra vice ordförande.

Fortsatt kristen värdegrund
Under lördagen beslutade också rikstinget att behålla partiets portalparagraf - att partiet ska arbeta för ett samhälle byggt på kristen etik.

Partistyrelsen ville byta ut formuleringen till att man vill förverkliga den värdegrund som är grunden för den kristdemokratiska rörelsen, men tvingades backa efter protester från medlemmarna.

På rikstinget presenterades tre rapporter om mångfald, tillväxt och äldrevård.

Rapporterna innehåller till största delen redan kända kristdemokratiska förslag som ska ligga till grund för hur partiet ska arbeta med de här frågorna i framtiden.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista