Sudan lovar avväpna milis

Regeringen i Sudan lovar efter påtryckningar från både FN och USA att avväpna milisstyrkan Janjawid. Milisen, som regeringen anklagas för att stödja, ligger bakom en våg av plundring, massakrer, våldtäkter och etnisk rensning i Darfur i västra Sudan.

För de över en miljon flyktingar som befinner sig i vad som liknas vid ett enormt koncentrationsläger i västra Sudan finns nu en liten strimma hopp sedan Sudans president Omar al-Bashir lovat att omedelbart börja avväpna milisgruppen Janjawid och låta människorättsobservatörer få komma till området för att utreda de krigsbrott som begåtts.

FN har redan börjat intervjua flyktingar om de övergrepp, mord och våldtäkter som den arabiska milisen Janjawid ska ha gjort sig skyldig till. Enligt Amnesty är det viktigt att brotten utreds för att få slut på dödandet i området.

Stödjer milisen
Eftersom den sudanesiska regeringen, enligt flyktingarna, stödjer milisen, är det en komplicerad situation.

Först efter mycket starka påtryckningar av både FN och USA gav den sudanesiska regeringen med sig. Om inte regeringen gör verklighet av sina löften hotar USA med att införa FN-sanktioner.

Men flera av medlemmarna i FN:s säkerhetsrådet, däribland muslimska länder och Kina, är tveksamma. De vill invänta en konferens med FN-chefen Kofi Annan som ska hållas i nästa vecka.

Hundratals liv på spel
Under tiden står hundratusentals människoliv på spel i vad som av FN betecknas som världens värsta humanitära krisområde.

När som helst börjar regnperioden, som förutom att försvåra möjligheten för hjälpsändningar att nå fram, kommer att leda till massdöd i kolera och malaria.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista