BBC-journalister tillbaka på hotellet i Tripoli. Foto: BBC/Scanpix.

Journalister utsatta för skenavrättningar

"Jag trodde att det var slut"
2:08 min

Ett av BBC:s reportageteam i Libyen greps av libysk militär i måndags och hölls kvar i 21 timmar på en militäranläggning i huvudstaden Tripoli. Förutom att de själva utsattes för misshandel så blev de vittnen till den tortyr som gripna motståndsmän utsätts för.

Reportern Feras Killani såg i den cell han sattes fyra mycket svårt misshandlade och torterade män.

– De var mycket svårt skadade i ansiktena och på kropparna. En av dem hade minst två brutna revben och under mina sex timmar i cellen hjälpte jag dem med att dricka och flyttade dem från sida till sida. De var i mycket dåligt skick, berättar BBC-reportern.

De tre BBC-anställda greps när de försökte ta sig till staden Zawiya. Någon mil utanför staden stoppades de av Kaddafitrogna militärer och fördes till en stor militärbarack i Tripoli, där deras ögon täcktes med ögonbindel, de fick handfängsel och misshandlades. De ställdes upp mot en vägg, och Feras Killani trodde att hans sista stund var kommen.

– Jag trodde att det var slut, jag slöt ögonen och bad min gud att hjälpa mig, berättar Feras Killani.

Kameramannen Goktay Koraltan beskriver också med fruktan i rösten om stunden då han också trodde att livet skulle ta slut.

– Först hörde jag hur de misshandlade Feras Killani, och sedan öppnades dörren och jag knuffades ut. Ögonen var förbundna och det enda jag kunde se och höra var hur de skrek gå, gå och hur de sköt med gevären, och jag tänkte nu är det slut.

De tre släpptes senare och en icke namngiven officiell talesperson för den libyska regimen har bett om ursäkt för gripandet av BBC-teamet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".