Ingvar Kamprad är inte längre rikast i Sverige. Stefan Persson har gått om. Foto: Thord Nilsson/Scanpix.

Persson på trettonde plats på miljardärslistan

Ikeas Kamprad långt efter HM:s Persson
1:18 min

Aldrig har det funnits fler miljardärer i världen än nu och de flesta nya kommer från Asien. Samtidigt är Moskva den stad som har störst antal miljardärer. Det visar årets lista över världens rikaste från den amerikanska finanstidningens Forbes.

Den som har mest pengar i Sverige är numera HM:s huvudägare Stefan Persson.

Världens rikaste person är för andra året i rad Carlos Slim från Mexiko med sitt stora telekomimperium, och han har dragit ifrån rejält med en förmögenhet nu på 74 miljarder dollar, motsvarande 470 miljarder kronor.

Microsoftgrundaren Bill Gates ligger på andra plats, och den amerikanske investeraren Warren Buffet på tredje.

Men världens nya miljardärer kommer i allt större utsträckning från Asien, och länder som Kina och Indien men också från Brasilien.

Höga råvarupriser har gjort att de ryska oligarkerna blivit rikare och i Moskva bor det nu 79 miljardärer, flest i världen. New York är tvåa med 58.

Den tidigare starka amerikanska dominansen på listan har alltså minskat ordentligt.

I Sverige har det skett ett tronskifte, enligt Forbes beräkningar. Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som ett tag var bland de absolut rikaste, kvalar inte ens in på topp-20-listan.

Den mest förmögna svensken nu är istället HM:s huvudägare Stefan Persson, som ligger på trettonde plats i världen med en förmögenhet på 25 miljarder dollar, eller sisådär 160 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".